Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Ústavný súd odmietol návrh senátu: Predmetnou témou bola inšpekcia ministerstva vnútra

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

KOŠICE – Ústavný súd (ÚS) SR v stredu odmietol návrh senátu Najvyššieho súdu (NS) SR na posúdenie právnych noriem a nariadení ministerstva vnútra vo vzťahu k zákonnosti a nezávislosti inšpekčnej služby, podriadenej ministrovi vnútra, vyšetrovať trestné veci príslušníkov Policajného zboru (PZ).

NS sa v podaní obrátil na ÚS, aby nálezom vyslovil, či príslušné ustanovenia zákona o PZ doplnené nariadeniami MV SR sú alebo nie sú v súlade s Ústavou SR, Dohovorom o ochrane ľudských práv a základných slobôd a Chartou základných práv Európskej únie. NS pritom vychádzal z odvolania dvoch obžalovaných policajtov, ktorým Špecializovaný trestný súd uložil trest odňatia slobody na päť rokov za prijímanie úplatku a zneužívanie právomoci verejného činiteľa. Jeden z nich v priebehu trestného stíhania namietal, že inšpekčná služba PZ, ktorá vec vyšetrovala, nie je oprávnená konať v zmysle Trestného poriadku.

K rozhodnutiu ÚS pripája odlišné stanovisko ústavný sudca Peter Brňák. "K odôvodneniu rozhodnutia pripája doplňujúce stanovisko predsedníčka pléna Ústavného súdu SR Ivetta Macejková," informovala Kancelária ÚS.

Ústavní sudcovia sa na neverejnom zasadnutí zaoberali aj návrhom na posúdenie ústavnosti zákona o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady. Tento zákon napadla verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová s argumentom, že deti nemôžu byť zaviazané platiť poplatky za odvoz a likvidáciu odpadu, pričom splnenie povinnosti od nich nemožno rozumne očakávať. ÚS odmietol návrh verejnej ochrankyne práv ako zjavne neopodstatnený.

Viac o téme: InšpekciaMinisterstvo vnútraústavný súdNajvyšší súd
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu