Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Na vláde sa dnes objavil nový návrh na voľbu policajného šéfa: Rozhodovať má komisia

Peter Pellegrini a Tibor Gašpar
Peter Pellegrini a Tibor Gašpar (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA - Najdôležitejším bodom dnešného rokovania vlády SR by mohli byť zmeny pri voľbe prezidenta Policajného zboru SR a šéfa policajnej inšpekcie. Zatiaľ však nie je zrejmé, či bude tento bod zaradený na dnešné zasadnutie. Voľba šéfa polície už raz bola zaradená do programu rokovania kabinetu Petra Pellegriniho (Smer-SD), ale následne bola stiahnutá, aby mohlo Ministerstvo vnútra SR zapracovať ešte niektoré zmeny.

Novela by mohla paradoxne prejsť rokovaním vlády SR bez toho, aby bola presne definovaná dĺžka funkčného obdobia nového šéfa polície. Ešte počas víkendu túto možnosť pripustil premiér Peter Pellegrini v diskusnej relácii V politike televízie TA3.

Podľa novely z rezortu vnútra by mohol po novom policajného prezidenta vymenovať do funkcie minister vnútra na základe výberového konania a po verejnom vypočutí v parlamentnom výbore pre obranu a bezpečnosť, ak výbor odporučí jeho vymenovanie. Komisia, ktorá má posudzovať kandidátov do funkcie policajného prezidenta, má podľa novely sedem členov.

Ak vláda novelu schváli, bude musieť minister vnútra v prípade zámeru odvolať policajného prezidenta z funkcie svoj návrh odôvodniť a následne ho musí odporučiť parlamentný brannobezpečnostný výbor aspoň trojpätinovou väčšinou hlasov všetkých členov výboru. Pokiaľ ministri novelu odobria, zmeny sa dotknú aj pozície šéfa policajnej inšpekcie.

„Riaditeľa Úradu inšpekčnej služby vymenúva vláda na návrh ministra vnútra SR na základe výberového konania a po verejnom vypočutí vo výbore pre obranu a bezpečnosť, ak výbor odporučí jeho vymenovanie,“ uvádza sa v novele. Ministri dnes prerokujú viacero ekonomických tém a prerokujú aj ratifikáciu Opčného protokolu k Dohovoru OSN proti mučeniu a inému krutému, neľudskému alebo ponižujúcemu zaobchádzaniu alebo trestaniu, ktorý predloží Ministerstvo spravodlivosti SR.

Viac o téme: VládaVoľbaPolicajný prezidentSlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu