Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Kiska: Z pohľadu NATO nie je slovenský nákup stíhačiek F-16 vôbec výnimočný

Andrej Kiska
Andrej Kiska (Zdroj: SITA/AP Photo/Francois Mor)

BRATISLAVA - Modernizácia ozbrojených síl je podľa prezidenta SR Andreja Kisku nevyhnutná a potrebná. Zvolený postup však má byť transparentný. Povedal to v stredu jeho hovorca Roman Krpelan.

"Premiér Peter Pellegrini včera večer osobne informoval prezidenta Andreja Kisku, že vláda dnes pravdepodobne schváli nákup F-16. Prezident zobral túto informáciu na vedomie," uviedol Krpelan.

Vláda v stredu schválila nákup 14 amerických stíhačiek F-16 Block 70/72. Tie dostali prednosť pred švédskymi strojmi JAS-39 C/D Gripen, o ktorých prenájme rokovalo ministerstvo obrany ešte pod vedením Martina Glváča (Smer-SD).

Neutajovaná časť materiálu, ktorý pripravilo ministerstvo obrany pod vedením Petra Gajdoša (SNS), bola zverejnená v utorok (10.7.) večer. Neobsahuje informácie o cenovej ponuke vlád Švédska a USA. Pellegrini (Smer-SD) to odôvodnil tým, že priamo obe tieto strany si ich zverejnenie neželali. Postup rozhodovania o nákupe stíhačiek kritizuje opozičná SaS aj mimoparlamentné strany KDH a Progresívne Slovensko.

Kiska: Z pohľadu NATO nie je slovenský nákup stíhačiek F-16 vôbec výnimočný

Rozhodnutie vlády SR nakúpiť 14 amerických stíhačiek typu F-16 našlo odozvu aj na prebiehajúcom summite Severoatlantickej aliancie v Bruseli. Prezident SR Andrej Kiska to uviedol v priebehu rokovaní hláv štátov a vlád členských krajín Aliancie. Prezident upozornil, že túto skutočnosť spomenul počas svojho úvodného prejavu. Dodal, že z pohľadu Aliancie a aj okolitých štátov takéto nákupy nie sú ničím výnimočné, lebo väčšie krajiny nakupujú väčšie množstvá vojenskej techniky.

"Nie je to udalosť, ktorá by z hľadiska Aliancie znamenala zásadný posun," opísal situáciu. Dodal, že ako prezident, čiže hlavný veliteľ ozbrojených síl SR, je rád, že sa Slovensko posunulo od časov, keď prevládali argumenty, že nie sú investície do obrany, do štádia, keď plníme svoje záväzky v rámci NATO.

Na otázku, ako vníma samotný výber lietadiel F-16, Kiska vyjadril presvedčenie, že zvolený tím odborníkov vybral jasne a transparentne a zvolil tú najlepšiu možnú variantu z pohľadu našej krajiny. Zároveň dodal, že je dobrým signálom pre našich spojencov, že budeme mať tie najkvalitnejšie stíhačky.

"Som rád, že modernizujeme armádu a že sa odstrihávame od starých ruských stíhačiek. Teraz treba dotiahnuť zmluvu do praxe," dodal v závere, pričom upozornil, že verejnosť sa musí dozvedieť o tom, ako boli použité verejné prostriedky pri nákupe uvedených bojových lietadiel.
 

Viac o téme: NákupStíhačkyAndrej KiskaF-16
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu