Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Posledné rokovanie vlády pred letnou prestávkou: Hlavnou témou bude nákup stíhačiek

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/František Iván)

BRATISLAVA - Na letné prázdniny by sa mohli ministri odobrať potom, ako rozhodnú o viac ako miliardovej obnove slovenského stíhacieho letectva. Návrh na nákup nadzvukových stíhačiek, ktorý pripravil rezort obrany pod vedením Petra Gajdoša (SNS) je zaradený na program rokovania stredajšej Bezpečnostnej rady SR, ktorá sa uskutoční pred samotným zasadnutím vlády.

V programe Bezpečnostnej rady SR sa v utorok podvečer objavil materiál, podľa ktorého Gajdoš odporúča vláde nákup 14 kusov amerických stíhačiek F-16 Block 70/72. Tie dostali prednosť pred švédskymi strojmi JAS-39 C/D Gripen, o ktorých prenájme rokovalo ministerstvo ešte pod vedením Martina Glváča (Smer-SD).

Ponuka vlády USA sa ministrovi javí ako výhodnejšia po zohľadnení faktorov ako sú samotný nákup lietadiel, munície, nákladov na výcvik na pilotov a pozemný personál, logistického zabezpečenia, dobudovania infraštruktúry, dodacích lehôt a ďalších nákladov na prevádzkovanie a prípadnú modernizáciu, s perspektívou používania nového taktického stíhacieho lietadla za horizont roku 2040. Celkové finančné náklady po prepočte na zabezpečenie 10 ročnej prevádzky oboch lietadiel sú pritom podľa ministerstva približne rovnaké.

Vláda by v stredu mala rozhodovať aj o zabezpečení financovania rekonštrukcie kaštieľa v bratislavských Rusovciach, ktorá by mala vrátane obnovy priľahlého areálu celkovo vyjsť na viac ako 75 miliónov eur. V réžii ju má mať Úrad vlády SR a nové reprezentačné priestory by mali byť k dispozícii od augusta 2023. Minister financií má zabezpečiť prostriedky zo štátneho rozpočtu, doplnené v prípade možnosti o prostriedky Finančného mechanizmu EHP a Nórskeho finančného mechanizmu.

Ministri majú prijať aj opatrenia na zlepšenie ochrany viacerých ohrozených vtáčích druhov. Schváliť by mali programy starostlivosti o sedem chránených vtáčích území (CHVÚ). Tie predstavujú súbor konkrétnych opatrení, ktoré majú za cieľ uchovať vzácne druhy v lokalitách Dolné Považie, Poiplie, Ondavská rovina, Košická kotlina, Parížske močiare, Ostrovné lúky a Dubnické štrkovisko. Za 30 rokov si vyžiadajú asi 5,5 milióna eur, takmer 80 percent majú pokryť eurofondy.

Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nominantka Smeru-SD) informuje vládu o tom, že šesť z ôsmich akciových spoločností spadajúcich pod jej rezort hospodárilo vlani so ziskom. V plusových číslach skončili Všeobecná zdravotná poisťovňa (35,8 milióna eur), Východoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb (1,2 milióna eur), Východoslovenský onkologický ústav (881.000 eur), Národný ústav srdcových a cievnych chorôb (366.000 eur), Stredoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb (352.000 eur) a Nemocnica Poprad (10.000 eur).

Záporný výsledok hospodárenia vo výške necelého pol milióna eur mala, naopak, vlani Letecká vojenská nemocnica. Spoločnosť pre zavedenie unitárneho systému verejného zdravotného poistenia nemá ešte uzavretý hospodársky rok 2017. Ministerstvo opätovne uložilo akciovým spoločnostiam povinnosť predkladať plán investícií a predaja majetku na ďalšie obdobie.

Pellegrini potvrdil rozhodovanie o nákupe

Vláda v stredu pravdepodobne prijme rozhodnutie ohľadom nákupu nových stíhacích lietadiel. Pred zasadnutím Bezpečnostnej rady SR to uviedol premiér Peter Pellegrini (Smer-SD). „Je treba prijať rozhodnutie, netreba to už naťahovať, pretože do augusta sa už nič nové nedozvieme, takže pravdepodobne to zásadné rozhodnutie padne dnes,“ uviedol premiér s tým, že všetky materiály potrebné na rozhodnutie má kabinet k dispozícii a naštudované.

Neutajovaná časť materiálu, ktorý pripravilo ministerstvo obrany pod vedením Petra Gajdoša (SNS), bola zverejnená v utorok (10.7.) večer. Neobsahuje informácie o cenovej ponuke vlád Švédska a USA. Pellegrini to odôvodnil tým, že priamo obe tieto strany si ich zverejnenie neželali. 

„Sú to veci, ktoré sa nemôžu verejne diskutovať, ale po ukončení všetkých procesov a po podpise zmluvy budú zverejnené komplet všetky údaje, ktoré zverejnené majú byť v tomto procese,“ prisľúbil premiér. Ako sa vláda rozhodla, podľa jeho slov oznámi na neskoršej tlačovej konferencii.

Viac o téme: BratislavaSlovenskoRokovanie vládyNákup stíhačiek
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu