Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Zásadné opatrenie vo Francúzsku: Znížili maximálnu rýchlosť mimo obce, toto je dôvod

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PARÍŽ - Na viac než 400.000 kilometroch francúzskych ciest platí od nedele maximálna povolená rýchlosť iba 80 kilometrov za hodinu. Ide o zníženie z doterajších 90 km/h, informuje agentúra DPA.

Francúzska vláda zaviedla toto opatrenie zámerne na začiatku dovolenkovej sezóny so zámerom znížiť počet tragických nehôd. Paríž tvrdí, že predmetným opatrením by sa mal zredukovať počet úmrtí na cestách ročne o 300 až 400; iba vlani na cestách vo Francúzsku zomrelo 3448 osôb.

Krok sa však stretol s mnohými protestmi zo strany motoristov - naposledy v sobotu, keď ich proti danej zmene stovky demonštrovali v Paríži. Prieskumy ukazujú, že proti novému rýchlostnému obmedzeniu sú tri štvrtiny Francúzov. Limit sa totiž vzťahuje na všetky bežné obojsmerné cesty mimo miest a obcí, ktoré nemajú stredový deliaci pás.

Podobné cesty v Nemecku majú maximálnu povolenú rýchlosť 100 km/h, všíma si DPA. Francúzsky premiér Édouard Philippe však túto zmenu obhajuje. Cieľom podľa neho nie je motoristov trestať, ale zmeniť ich správanie a zachrániť životy. Všetky prostriedky vybraté z pokút za prekročenie stanovenej rýchlosti budú použité na starostlivosť o obete nehôd, dodal.

Viac o téme: ZníženieFrancúzskoMaximálna rýchlosť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu