Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Nesrovnal o hazarde v hlavnom meste: Verím, že vyhráme, aj keď sme dostali od súdu facku

Primátor Bratislavy, Ivo Nesrovnal.
Primátor Bratislavy, Ivo Nesrovnal. (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA – Hlavné mesto ešte nedostalo písomné vyhotovenie rozsudku Krajského súdu v Bratislave o nezákonnosti všeobecne záväzného nariadenia (VZN) o zákaze herní. Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal o tom informoval v diskusii spravodajskej televízie Tablet.TV. V relácii Hlavné mesto však opätovne uistil, že mesto sa proti verdiktu bude brániť kasačnou sťažnosťou.

"Ešte stále som z rozhodnutia súdu sklamaný a roztrpčený,“ priznal pred kamerami Nesrovnal, ktorý verdikt považuje za facku 136.000 Bratislavčanom, podpísaných pod petíciou. "Išlo o historicky najväčšiu petíciu, ktorá preukázala jasnú vôľu ľudí, aj preto je ten rozsudok prehrou verejného záujmu," zdôraznil primátor.

Nechápe pritom samotnú námietku voči nezákonnosti, je totiž presvedčený, že mesto si splnilo všetky náležitosti, ktoré mu v takomto prípade vyplývajú zo zákona o hazardných hrách i právneho režimu, určujúceho prípravu mestských nariadení. "Tak, ako nám to ukladá zákon o hazardných hrách, sme vybavili petíciu v mestskom zastupiteľstve a následne pripravili návrh VZN, ktorý možno podľa legislatívy regulujúcej vnútromestské pravidlá predložiť viackrát," pripomenul Nesrovnal proces, ktorý vyvrcholil schválením VZN pri druhom hlasovaní o návrhu.

Hoci si bol primátor podľa vlastných slov istý, že hazardná loby vyvinie veľký tlak na revidovanie rozhodnutia poslancov, i tak ho prekvapil fakt, že prokuratúra si pri formulovaní protestu a následnej žaloby na mesto prakticky osvojila argumentačnú rétoriku prevádzkovateľov hazardu. Ešte viac  ho zarazila rýchlosť, s akou prokuratúra, ale aj Krajský súd v Bratislave konali. Po tom, čo na jeseň v septembri podala prokuratúra žalobu, už v marci sa konalo prvé súdne pojednávanie. "Pýtam sa, či aj žaloby slovenských farmárov na východe, ktorí sa domáhajú svojich práv a vrátenia pozemkov, sa takto rýchlo procesujú," poznamenal primátor.

Nerovnal poukázal i na to, že pri vysvetlení verdiktu zazneli argumentácie, ktoré neboli obsiahnuté v žalobnom návrhu. "To vyzeralo, akoby tu bola aj za cenu nadpráce obrovská snaha zákaz hazardu zrušiť," konštatoval. Uistil však, že mesto sa nevzdá a bude sa brániť žiadosťou o revidovanie verdiktu Krajského súdu v Bratislave na Najvyššom súde SR. "Kasačnú sťažnosť však budeme môcť podať až potom, čo sa dôkladne oboznámime s rozhodnutím, ktoré stále nemáme písomne v rukách," povedal. Nevylúčil, že v prípade nevyhnutnosti podporí aj iniciovanie novej petície. "Otvorených možností je viacero, zatiaľ pôjdeme právnou cestou," povedal.

Viac o téme: HazardBratislavaIvo Nesrovnal
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu