Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Bratislava podala pre zrušenie zákazu hazardu na Najvyšší súd kasačnú sťažnosť

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Na Najvyšší súd SR vo štvrtok doručili kasačnú sťažnosť, ktorou mesto Bratislava napadlo uznesenie Krajského súdu v Bratislave z júla tohto roku vo veci návrhu Krajskej prokuratúry Bratislava na vyslovenie nesúladu všeobecne záväzného nariadenia (VZN) hlavného mesta o zákaze umiestnenia herní na území hlavného mesta.

Ako ďalej informovala hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová, mesto zároveň podalo na najvyšší súd návrh na priznanie odkladného účinku kasačnej sťažnosti. "V predmetnej veci nie je najvyšší súd viazaný žiadnymi lehotami," dodala Važanová.

Krajský súd v Bratislave rozhodol na júlovom pojednávaní o zrušení zákazu hazardu na území Bratislavy s tým, že zákaz nebol v súlade so zákonom. Znamená to, že herne z mesta nemusia zmiznúť a môžu fungovať aj naďalej. Prokuratúra argumentovala, že predmetom posúdenia protestu bolo, či je možné o jednom všeobecne záväznom nariadení rokovať dvakrát. Mestskí poslanci totiž o zákaze hazardu v Bratislave rozhodli na druhýkrát. Prvýkrát sa im však zákaz nepodarilo schváliť. Podla magistrátu, neexistuje dôvod, aby nemohli o tomto VZN hlasovať dvakrát.

Hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak vtedy informoval, že súd preskúmal zákonnosť prijatého VZN o zákaze hazardu v Bratislave. Súd podľa neho vylúčil možnosť opakovaného hlasovania. Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal po pojednávaní novinárom povedal, že jednoznačne prehral v Bratislave verejný záujem. Bratislave tak teraz hrozí, že do platnosti sa vráti rozdávanie licencií na prevádzky herní v meste. „Som z toho sklamaný. Hazard prináša mestu zlo, ničí ho a sú za ním rozvrátené rodiny,“ spomenul s tým, že súd dnes hlas Bratislavčanov zmietol zo stola.

„Boj proti hazardu v Bratislave nevzdám, počkám si na doručenie písomného rozsudku, poradím sa s právnikmi a budeme vás informovať o ďalšom postupe,“ dodal pred médiami. Na otázku, či môže verejnosť čakať ďalšiu petíciu, odpovedal, že to môže byť jeden z výsledkov rokovaní, nechce však predbiehať. „Mesto postupovalo podľa zákona a nepochybilo,“ uzavrel primátor.

O tom, že približne tristo herní z hlavného mesta SR Bratislava zmizne, rozhodli bratislavskí mestskí poslanci vlani v marci. Poslanci vtedy na zasadnutí zastupiteľstva hlasovali o tom, či hazard z mesta úplne zmizne, alebo všetky herne v meste ostanú. Z tridsiatich prítomných poslancov hlasovalo za zákaz hazardu v meste 27 poslancov, zdržal sa jeden a dvaja nehlasovali

Viac o téme: HazardSťažnosťBratislavaIvo NesrovnalNajvyšší súd SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu