Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Česko preberie niektoré inštitúty slovenského rokovacieho poriadku, tvrdí Danko

Radek Vondráček a Andrej Danko Zobraziť galériu (3)
Radek Vondráček a Andrej Danko (Zdroj: Foto: SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA - V niektorých inštitútoch bude česká Poslanecká snemovňa preberať slovenský rokovací poriadok. Obe krajiny sa budú zároveň snažiť zblížiť svoje rokovacie poriadky s Európskym parlamentom. Povedal to šéf Národnej rady (NR) SR Andrej Danko (SNS) po štvrtkovom rokovaní s predsedom českej Poslaneckej snemovne Radkom Vondráčkom na pôde Bratislavského hradu.

"Dohodli sme sa na tom, že v rámci zmeny rokovacích poriadkov, pretože aj ČR čaká zmena rokovacieho poriadku, sa budeme snažiť zaviesť určité inštitúty, ktoré budú zbližovať legislatívu Európskeho parlamentu ako takú s národnými parlamentmi," spresnil Danko. Vyzdvihol taktiež model zmien svojho českého kolegu Vondráčka, ktorý podľa neho prinesie to, čo chýba v komunikácii národných parlamentov s EP, teda "lepšiu výmenu informácií a pripravenosť na novú legislatívu".

Predseda NR SR Andrej
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Foto: SITA/Diana Černáková)

Pripomenul, že Slovensko má za sebou zmenu rokovacieho poriadku, ktorá bola kritizovaná, avšak dodal, že túto zmenu už mohol použiť pri ochrane prezidenta Andreja Kisku, a preto je presvedčený, že na ňu "môžeme byť hrdí". Zdôraznil tiež, že "niektoré inštitúty" zmeneného slovenského rokovacieho poriadku bude preberať i ČR.

V tejto súvislosti Vondráček vyzdvihol dôležitosť toho, že Slovensko a Česko sa môžu navzájom inšpirovať. "Tak, ako sú politici vnímaní v spoločnosti, to začína u nás v parlamente," upozornil. Zdôraznil, že v tejto oblasti je veľmi potrebný rešpekt.

V súvislosti s nadchádzajúcim predsedníctvom SR vo Vyšehradskej štvorke (V4) sa obaja partneri zhodli, že budú pracovať na tom, aby V4 bola "viac počutá" v Európe. Danko tiež pripomenul stretnutia V4+pobaltské krajiny, V4+Benelux, V4+Francúzsko a Nemecko, ktoré sa obom krajinám spoločne podarilo dohodnúť.

Zľava: Predseda PSP ČR
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Foto: SITA/Diana Černáková)

Vzťahy medzi ČR a SR môžu byť základom pre fungovanie EÚ

Slovensko a Česko sú národy, ktoré nielenže niečo spolu prežili, ale majú si aj čo odovzdať. Práve takýto vzťah môže byť základom pre fungovanie Európskej únie. Uviedol to vo štvrtok predseda Národnej rady (NR) SR Andrej Danko (SNS) po stretnutí s predsedom Poslaneckej snemovne parlamentu ČR Radkom Vondráčkom, po ktorom sa obaja partneri zúčastnili slávnostnej prezentácie originálu Pittsburskej dohody na pôde Slovenského národného múzea.

Danko i Vondráček pri príležitosti tohtoročných osláv 100. výročia podpisu tejto dohody vyzdvihli výnimočné vzťahy medzi Českom a Slovenskom a zdôraznili, že je potrebné ich ďalej rozvíjať. "Je to jedinečná listina, ktorá predchádzala jedinečnému zväzku Čechov a Slovákov. Pred oboma bratskými národmi stoja mnohé výzvy... máme spoločný cieľ posilniť význam stredoeurópskeho regiónu, zlepšiť postavenie našich občanov v EÚ, a to je možné len za predpokladu dobrých vzťahov so svojimi susedmi i s USA," zdôraznil Danko.

Viac o téme: Rokovací poriadokAndrej DankoRadek Vondráček
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu