Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Zomrel politológ a publicista Michal Horský (†74)

Michal Horský Zobraziť galériu (2)
Michal Horský (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vo veku nedožitých 75 rokov v nedeľu zomrel slovenský politológ, pamiatkar, publicista a učiteľ Michal Horský. Potvrdil to syn zosnulého politológa Michal Horský mladší. Michal Horský zakladal Trnavskú univerzitu a tiež jej katedru politológie, kde až do roku 2006 pôsobil ako vysokoškolský učiteľ a odborný garant.

Učil aj na Katedre politológie Filozofickej fakulty Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave. V roku 2016 mu vyšla kniha Politické hry. Narodil sa 1. júla 1943 v Trnave. Bol redaktorom a neskôr výkonným riaditeľom časopisu Echo. V období Husákovej normalizácie sa zamestnal v Slovenskom ústave pamiatkovej starostlivosti a ochrany prírody.


Politológovia hodnotia rezignáciu Kaliňáka: Mal odísť už skôr, je to záchrana vlády


Aktívne sa zapájal do študentského hnutia a v druhej polovici 60. rokov bol členom redakcie a neskôr výkonným riaditeľom časopisu Echo bratislavských vysokoškolákov, ktorý odvážne a s entuziazmom presadzoval hodnoty slobody a demokracie. Za svoje aktivity Michal Horský pykal v období Husákovej normalizácie, keď sa musel stiahnuť z verejného života a zamestnal sa v Slovenskom ústave pamiatkovej starostlivosti a ochrany prírody.

Michal Horský s Antonom Srholcom v roku 1999
Zobraziť galériu (2)
Michal Horský s Antonom Srholcom v roku 1999  (Zdroj: Vladimír Benko/TASR)

"V novembri 1989 sa zapojil do činnosti Verejnosti proti násiliu (VPN). Bol členom Koordinačného centra VPN a súčasťou redakcie občasníku Verejnosť. Od marca 1990 bol vedúcim volebnej kampane VPN a podieľal sa na úspechu hnutia v prvých slobodných voľbách v júni 1990," povedal Horský mladší. Zosnulý politológ chvíľu pôsobil aj ako poslanec Snemovne národov Federálneho zhromaždenia a člen ústavnoprávneho výboru.

 

 

Viac o téme: PolitológMichal Horský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu