Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Na východe stále vystrája zima: Včera padali rekordy, varovanie meteorológov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Jana Birošová)

BRATISLAVA - Vodiči na východe Slovenska by mali v pondelok zbystriť pozornosť. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahy pred snehovými jazykmi a závejmi.

"Tvorba snehových jazykov a závejov predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity," vysvetľuje SHMÚ. Vo väčšine okresov platí výstraha len na ráno, v Trebišove, v Košiciach a okolí až do 16.00 h.

Na východe stále vystrája
Zobraziť galériu (2)

Meteorológovia tiež upozorňujú na možnosť povodní v okrese Michalovce a Čadca. V Michalovciach riziko zvýšenia vodnej hladiny spôsobuje situácia na ukrajinskej časti rieky Latorica, v Čadci ľadové úkazy na vode.

Hrozia lavíny

Na horách bolo dnes ráno prevažne polooblačno, v stredných polohách hmlisto. Naďalej pretrváva nízka teplota v dolinách do -12 °C, na vrcholoch do -10 °C , informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej. Na hrebeňoch fúkal mierny prevažne severovýchodný až východný vietor s rýchlosťou do 3m/s. Vplyvom výrazného ochladenia snehová pokrýva je premrznutá v celom výškovom profile. Za posledných 24 hodín pripadlo v Tatrách do päť centimetrov nového prachového snehu, za poslednú periódu sneženia (72 hodín) do 35 cm nového prachového snehu. Nový sneh napadol na tvrdý starý sneh a v polohách nad 1 700 m n.m. sa na policiach, v žľaboch a terénnych pascách môže nachádzať prefúkaný nový sneh vo forme vankúšov do výšky 50 - 60 cm, čo môže znamenať lokálne nebezpečenstvo!

Na horách trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, 2. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, v Nízkych a Vysokých Tatrách naďalej zvýšené, 3. stupeň. Snehová pokrývka je v celom profile premrznutá, vo vyšších polohách je vplyvom ochladenia zmrznutá vo forme nosnej kôry. V Nízkych Tatrách a Vysokých Tatrách je snehová pokrývka v orientáciách severozápad, sever, severovýchod, východ a juhovýchod nafúkaná do dosiek a vankúšov väčších rozmerov na tvrdom starom snehu, s ktorým nie je previazaná a už pri malom dodatočnom zaťažení môže znamenať uvoľnenie stredne veľkých lavín, výnimočne veľkých spontánnych lavín. Lokálne sa pod novým snehom môžu nachádzať formy nestabilného snehu vo vrstve krúpkov. Treba dávať pozor na záveterné orientácie!

Lavínové nebezpečenstvo s predpokladaným snežením mierne stúpa.

Padali rekordy

Po vpáde arktického vzduchu na slovenské územie bolo v nedeľu (18.3.) rekordne chladno. Informuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojom facebookovom profile.

"Takto nízke hodnoty maximálnej dennej teploty vzduchu sme 18. marca na našom území najmä na severe a východe ešte nezaznamenali," uvádzajú meteorológovia. Ojedinele bolo rekordne chladno aj na západe Slovenska.

Rekordne nízke maximálne denné teploty namerali meteorológovia v 12 staniciach. Arktický deň, teda deň, kedy priemerná teplota nepresiahne mínus desať stupňov Celzia, SHMÚ zaznamenal len v Tatranskej Javorine.

Viac o téme: SnehPočasieVarovanieShmu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu