Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ústavnoprávny výbor neodobril prezidentove pripomienky k zákonu o radiačnej ochrane

Andrej Kiska počas tlačovej konferencie
Andrej Kiska počas tlačovej konferencie (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

BRATISLAVA - Ústavnoprávny výbor neodobril v pondelok pripomienky prezidenta SR Andreja Kisku, pre ktoré vrátil do parlamentu návrh zákona o radiačnej ochrane.

Šéf výboru Róbert Madej tvrdí, že sa s nimi bude musieť vysporiadať gestorský výbor alebo možno samotní poslanci v pléne. Členovia výboru v pondelok len schválili uznesenie, ktorým odporúčajú zákon o radiačnej ochrane schváliť. Zákon o radiačnej ochrane okrem iného upravuje aj podmienky pri vykonávaní obhliadok mŕtvych tiel. Práve časť o obhliadkach prekáža prezidentovi SR Andrejovi Kiskovi, ktorý vrátil zákon poslancom na opätovné prerokovanie.

Hlava štátu koncom februára upozornila, že pri prehliadke mŕtveho tela sa majú uplatňovať od 15. marca tohto roka ustanovenia zákona, ktoré majú nadobudnúť účinnosť až 1. januára 2020. Má preto vážne pochybnosti o súlade zákona s Ústavou SR. Odvoláva sa pritom na ústavu a rozhodnutie Ústavného súdu. Ustanovenie navrhol prezident parlamentu zo schváleného zákona vypustiť.

Po novom sa pri obhliadkach má robiť rozpis povinných služieb. Ten prichádza na rad vtedy, ak v krajoch nie je obstaraný organizátor a na služby nie je prihlásených ani dostatok dobrovoľných lekárov. Po kritike zo strany lekárov-špecialistov sa cez zákon o radiačnej ochrane upravilo prechodné obdobie, kedy ich Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) nebude zaraďovať do rozpisu na vykonávanie prehliadok.

Zákon o radiačnej ochrane rieši okrem obhliadok mŕtvych tiel aj poplatok na urgente v nemocnici pre tehotné ženy, zmierňuje podmienky preplácania liekov na výnimky z verejného zdravotného poistenia aj uloženie pokút za nepripojenie sa do elektronického zdravotníctva.

Viac o téme: BratislavaNR SRAndrej Kiskaústavnoprávny výborRadiačná ochrana
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu