Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Slovenskí europoslanci reagujú na odkaz vplyvného europredsedu Ficovi: Nemá na to právo!

Manfred Weber
Manfred Weber (Zdroj: SITA/AP/Domenico Stinellis)

BRATISLAVA - Žiaden poslanec Európskeho parlamentu nemá právo požadovať personálne výmeny vo vláde iného členského štátu. Uviedla to v stanovisku, pod ktoré sa podpísali slovenskí europoslanci Monika Beňová, Vladimír Maňka a Boris Zala, europoslankyňa Monika Smolková (vedúca slovenskej delegácie vo frakcii S&D).

Robert Fico robí všetko preto, aby sa udržal pri moci, tvrdí Mesežnikov

Podľa skupiny europoslancov v histórii slovenskej účasti v europarlamente tak doteraz neurobil ani jeden z poslancov, ktorí zastupovali našu krajinu v Európskom parlamente. Reagovali tým na vyjadrenie šéfa politickej frakcie Európskej ľudovej strany (EPP) v Európskom parlamente Manfreda Webera, ktorý bol súčasťou 6–člennej delegácie Európskeho parlamentu na Slovensku. Tá bola do našej krajiny vyslaná v súvislosti s vraždou novinára Jána Kuciaka a jeho družky.

Manfred Weber okrem iného vyzval premiéra Roberta Fica, aby odvolal ministra vnútra Róberta Kaliňáka. "Týmto svojím vyjadrením nielenže zneužil značku Európskeho parlamentu, ale považujeme to aj za popretie demokratických hodnôt a princípov, na ktorých bola založená a stojí celá EÚ," domnievajú sa europoslanci. Podľa nich je zarážajúce, že ešte pred zverejnením záverov komisie EP vyzval premiéra členského štátu EÚ, aby odvolal jedného zo svojich ministrov.

"Takáto výzva ide ďaleko nad rámec slušnosti a vyvoláva oprávnený dojem politického zasahovania do vnútorných záležitostí zvrchovaného štátu EÚ," uviedli. "V súčasnej situácii u nás je najpodstatnejšie, aby sa vyšetrila vražda dvoch nevinných mladých ľudí. Ak sa tak udeje, potom môžeme debatovať aj o vyvodení politickej zodpovednosti voči predstaviteľom vlády. Aj my zastávame myšlienku, že žiaden politik by nemal byť prikovaný na svoju stoličku, a keď to bude potrebné, mal by ju uvoľniť," uvádzajú.

Vládna kríza: Fico a Bugár sa zatiaľ nedohodli, v Most-Híd uvažujú aj o definitívnom odchode

Weber podľa nich eskaluje napätie a vytvára dojem bruselskej nadradenosti voči členským štátom. "Je prinajmenšom zvláštne, že pán Weber čušal ako voš pod chrastou, keď sme v EP prejednávali porušovanie ľudských práv a prijímanie ústavných zákonov v Poľsku, ktoré nie sú v súlade s legislatívou únie. Rovnako pán Weber mlčal a ani neprezentoval žiadne verejné výzvy, keď sme na pôde EP diskutovali o vážnych krokoch premiéra Viktora Orbána v Maďarsku, ktoré porušovali demokratické princípy," uviedli s tým, že už v stredu počas rokovania EP sa budú pýtať Webera, či jeho slová nie sú aj odplatou Ficovi za nesúhlas s povinnými kvótami na prerozdelenie utečencov do členských krajín EÚ a jeho častej kritiky politiky EÚ.

V piatok 6–členná delegácia Európskeho parlamentu (EP) ukončila svoju misiu na Slovensku. Komisia by mala výsledky svojich pozorovaní predložiť konferencii predsedov a následne poslancom EP, ktorí budú u stredu v rámci rozpravy k bodu „Vyhlásenie Rady a Komisie – Ochrana investigatívnych novinárov pri ich práci v EÚ – prípad vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej“ o tom diskutovať.

Viac o téme: EuroposlanciManfred Weber
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu