Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Jarjabek sa na post ministra kultúry nechystá: Stačí mu parlament, pochvala Maďaričovi

Dušan Jarjabek
Dušan Jarjabek (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

BRATISLAVA - Predseda Výboru NR SR pre kultúru a médiá Dušan Jarjabek (Smer-SD) do tejto chvíle nerozmýšľal nad tým, že by mal záujem stať sa ministrom kultúry po odstupujúcom Marekovi Maďaričovi (Smer-SD) a nerozmýšľa nad tým ani ďalej. Povedal to vo štvrtok s tým, že do výberu nového ministra sa na pôde Smeru-SD nebude aktívne zapájať, keďže to sa rieši na užšom vedení.

"Moja parketa je v parlamente a ja mám túto robotu rád. Pred prácou ministra mám neuveriteľný rešpekt. Túto prácu nepoznám. Ja som mal byť ministrom kultúry pred niekoľkými rokmi, mal som okolo seba tím a dnes je situácia úplne iná. Prácu v parlamente mám overenú a viem, že ju viem robiť. Prečo ničiť niečo, čo funguje?" pýtal sa.

Na margo Maďariča Jarjabek uviedol, že to bol určite jeden z najlepších ministrov kultúry v ére samostatnej SR. "Za jeho pôsobenia nebola zničená žiadna kultúrna inštitúcia, v mediálnej oblasti sa z hľadiska legislatívy spravilo nesmierne veľa," odkázal.

Jarjabek uznáva, že Maďaričovo rozhodnutie abdikovať ho prekvapilo. "Lebo si myslím, že robil ministra kultúry rád. Má k tomu vzťah. Možno aj to rozhodlo, že chce byť v kultúre viac činný ako autor," dodal.

Maďarič v stredu oznámil, že podáva demisiu. Ako dôvod uviedol vraždu investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej. "Neviem si po vražde novinára predstaviť, že by som naďalej pôsobil vo funkcii šéfa tohto rezortu," uviedol Maďarič. Zdôraznil, že je to jeho osobné rozhodnutie vyplývajúce aj z toho, že k médiám a novinárom má práve najbližšie ministerstvo kultúry. Zároveň oznámil, že ostáva radovým členom Smeru-SD.

Polícia v nedeľu (25.2.) našla v rodinnom dome vo Veľkej Mači v okrese Galanta telá investigatívneho novinára portálu Aktuality.sk Jána Kuciaka a jeho priateľky. Podľa policajného prezidenta Tibora Gašpara išlo zrejme o dvojnásobnú úkladnú vraždu, motív ktorej mal súvisieť s prácou novinára.

Viac o téme: Marek MaďaričDušan JarjabekMinister kultúry
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu