Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Beblavý premiéra nešetril: Ani štipka sebareflexie, vyšetrovanie politizuje on

Miroslav Beblavý
Miroslav Beblavý (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

BRATISLAVA - Skutky a vyhlásenia predsedu vlády Roberta Fica a jeho najbližších spolupracovníkov ukazujú, že nie sú schopní sebareflexie. Povedal to dnes na brífingu nezaradený poslanec Miroslav Beblavý. Podľa jeho slov sa on, a aj ďalší nezaradení poslanci, ktorí založili politickú stranu Spolu - občianska demokracia, pri vytvorení tretej Ficovej vlády obávali morálneho a korupčného úpadku Slovenska.

"Ani v najhoršom sne nám nenapadlo, že to dospeje až k odhaleniu väzieb predstaviteľov Smeru na taliansku mafiu a k vraždám," uviedol. Podľa Beblavého je v súčasnej situácii kľúčové dolapiť a potrestať páchateľov vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a vyšetrovanie musí byť nezávislé a nespochybniteľné. "Chceme poznať nielen vykonávateľa, ale aj objednávateľa vrážd," vyhlásil s tým, že vyšetrovanie najviac politizuje a ohrozuje premiér a jeho podriadení.

"Predstavitelia vlády by mali prevziať zodpovednosť za okolnosti, ktoré umožnili, aby bol zavraždený novinár. Mali by tiež prejaviť zodpovednosť za to, že talianska mafia mohla roky beztrestne pôsobiť na Slovensku a jej blízke osoby prenikli do najvyšších úrovní bezpečnostného aparátu," zdôraznil poslanec. Z uvedených dôvodov zároveň žiada odchod Fica z postu predsedu vlády. "Bez ohľadu na výsledky vyšetrovania Slovensko nemôže pokračovať po súčasnej ceste. Potrebujeme nový začiatok a sme si istí, že aj neistá cesta je väčšou nádejou ako tá súčasná," dodal Beblavý.

Opozíciu podľa premiéra Roberta Fica nezaujímajú páchatelia dvojnásobnej vraždy, ale vytĺkanie politického kapitálu. Uviedol to v stredu v tlačovom vyhlásení po zasadnutí Koaličnej rady. O spravodlivosti kážu ľudia, ktorí podľa jeho slov nemajú žiadny morálny kredit na to, aby hodnotili prácu vyšetrovateľov. "O spravodlivosti nám tu káže človek, ktorý odpočúval novinárov, usvedčený daňový podvodník a užívateľ drog. Ich cieľom je destabilizácia tejto krajiny rôznymi protestnými akciami, pretože v legitímnych voľbách nedokázali od roku 2006 zvíťaziť," uviedol Fico. Svojimi slovami narážal na poslanca Ľubomíra Galka (SaS), Igora Matoviča (OĽaNO) a Richarda Sulíka (SaS). Podľa premiéra títo politici vynášajú súdy bez relevantných informácií

Viac o téme: VraždaMafiaNovinárRobert FicoMiroslav BeblavýJán Kuciak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu