Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Kotlebovci navrhujú znížiť vek trestnej zodpovednosti zo súčasných 14 na 12 rokov

Peter Krupa a Milan Mazurek
Peter Krupa a Milan Mazurek (Zdroj: SITA/Milo Fabian)

BRATISLAVA - Poslanci za stranu Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko navrhujú znížiť vek trestnej zodpovednosti zo súčasných 14 na 12 rokov a priestupkovej zodpovednosti z 15 rokov rovnako na 12 rokov.

Poslanci Marian Kotleba, Milan Mazurek, Stanislav Drobný, Peter Krupa a Ján Kecskés predložili do NR SR návrh novely Trestného zákona. Parlament sa bude ich návrhom zaoberať na marcovej schôdzi. Kotlebovci reagujú tým, že podľa štatistiky ministerstva vnútra, ktorá sa týka trestne stíhaných maloletých osôb za rôzne formy kriminality, sa začína nebezpečný trend opätovného nárastu počtu trestných činov páchaných maloletými osobami. S nárastom kriminality dochádza aj k čoraz významnejšiemu zníženiu veku páchateľov trestnej činnosti, čím sa často dostávame k osobám, ktoré sú dnes podľa platnej legislatívy vyňaté z trestnej a priestupkovej zodpovednosti.

Podľa kotlebovcov takýto typ kriminality je na výraznom vzostupe práve v oblastiach s vysokým zastúpením "asociálnych obyvateľov, žijúcich najčastejšie v cigánskych osadách“ v blízkosti miest a obcí. „Asociáli čoraz viac využívajú maloletých do 14 rokov na páchanie rôznych foriem kriminality. V mnohých prípadoch dokonca ide o ich vlastné deti. Rodičia, vedomí si absentujúcej trestnej a priestupkovej zodpovednosti u takýchto maloletých osôb, strácajú obavy z páchania kriminality a preto nahovárajú svoje deti na rôzne krádeže, no často aj lúpežné prepady s tragickým koncom,“ tvrdia poslanci v predkladacej správe.

Fyzická vyspelosť mnohých detí už vo veku 12 rokov často podľa predkladateľov poskytuje potenciál spôsobiť aj ťažké ublíženie na zdraví, hlavne u chránených osôb, akými sú dôchodcovia alebo iné deti. Pri útoku v organizovanej skupine dokonca aj dospelej osobe alebo osobám. Kotlebovci tiež upozorňujú, že v praxi nastáva problém s dokazovaním toho, že rodičia umožnili maloletému páchať priestupky alebo trestné činy. „Často dochádza k prípadom, že rodičia ani pri najlepšej snahe nedokážu zabrániť protiprávnej činnosti svojho potomka. Keďže však maloletý nie je zodpovedný za prípadné priestupky alebo trestné činy, ktoré spácha, zlyhávajú tak akékoľvek metódy a formy prevencie protiprávnej činnosti,“ tvrdia poslanci.

Viac o téme: MaloletíSlovenskoNávrh zákonaTrestná zodpovednosťKotlebovci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu