Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Poslanec Mazurek na súde, namietal znalca: Má za to, že je Žid a je zaujatý

Milan Mazurek
Milan Mazurek (Zdroj: SITA/Peter Rusko)

BANSKÁ BYSTRICA – Výsluchom znalca pokračovalo v utorok na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica, hlavné pojednávanie s poslancom Národnej rady (NR) SR za Kotlebovu ĽSNS Milanom Mazurekom, ktorý čelí obžalobe z prečinu hanobenia národa, rasy a presvedčenia v jednočinnom súbehu s prečinom podnecovania, hanobenia a vyhrážania sa osobám pre ich príslušnosť k niektorej rase, národu, národnosti, farbe pleti, etnickej skupine alebo pôvodu rodu.

Dôvodom majú byť jeho hanlivé výroky na adresu rómskeho etnika, ktoré majú rasistický charakter, odvysielané v októbri 2016 v Rádiu Frontinus. "Som nevinný v plnom rozsahu," vyhlásil pred samosudcom ešte v pondelok (26.2.) poslanec NR SR.

Svedok obžaloby, znalec z oblasti humanitných vied, prezentoval výsledky svojho skúmania, ktoré sa zameralo na analýzu myšlienok či možných prejavov a nálad, ktoré u poslucháčov mohli vyvolať výroky obžalovaného. Zdôraznil "element vylúčenia", rozlišovanie medzi "nimi a nami" alebo stavanie do protikladu "ľudí a ľudí z cigánskych osád, ktorí pre nás neurobili nič", čo malo byť v nahrávke prítomné. Podľa neho kategória "druhých" je definovaná na etnickom základe, čo s fenoménom "konštrukcie nepriateľa" môže byť veľmi nebezpečné, prehlbovať nevraživosť a nepriateľský vzťah k príslušnej menšine najmä v spoločnosti, ktorá je náchylná k predsudkom rôznych druhov.

"Verejný činiteľ má síce ochranu politických prejavov, ale aj väčšiu mieru zodpovednosti než súkromné osoby," konštatoval znalec s tým, že výroky odzneli v dialógu, kde Milan Mazurek nemal relevantného oponenta.

Obhajoba sa snažila spochybniť erudovanosť znalca. Podľa obžalovaného poslanca NR SR vysokoškolské vzdelanie získal na Stredoeurópskej univerzite v Budapešti miliardára Sorosa, ktorý je v mnohých krajinách nežiaducou osobu. Dokonca sa ho priamo opýtal, či mal predkov Židov, ktorí boli prenasledovaní alebo obeťami holokaustu. Nakoniec vzniesol námietku zaujatosti voči znalcovi, má totiž za to, že "je Žid a znalecký posudok vykonával so zaujatosťou voči jeho osobe a ĽSNS". ŠTS nakoniec pristúpil k prehratiu celej zvukovej nahrávky Rádia Frontinus Debata na telefón vrátane telefonátov od poslucháčov a esemesiek.

Podľa Milana Mazureka bol tento dôkaz získaný nezákonným spôsobom. Zdôraznil však, že ak hovoril o "cigánskom terore na východe Slovenska", myslel tým vysokú kriminalitu v osadách asociálov, na ktorú nedávno upozornil aj minister vnútra. Z nahrávky malo tiež vyplynúť, že ak hovorí o kriminalite detí a trestnej zodpovednosti, myslí tým akékoľvek dieťa, nielen "cigánske".

Obžalovaný zopakoval, že pozná "množstvo slušných Cigánov" na východe Slovenska, žije s touto menšinou od narodenia a nemá s nimi žiadne problémy. Jeho slová sa týkali "asociálov, ktorí si ako spôsob obživy zvolili parazitovanie na sociálnom systéme". Na rozdiel od prvého dňa procesu, keď pred budovu súdu prišli prívrženci ĽSNS a hlasno skandovali, v utorok zostal priestor pred objektom ŠTS uzavretý a po celý deň tam hliadkovala polícia. Proces s poslancom NR SR Milanom M. pokračuje v apríli.

Viac o téme: Súd Milan Mazurek
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu