Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

SNS má vážny problém s návrhom zákona, ktorý dekriminalizuje drogy

Tibor Bernaťák
Tibor Bernaťák (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA – Slovenská národná strana (SNS) má vážny problém s návrhom zákona, ktorým sa ustanovia definície a množstvá omamných látok, psychotropných látok, rastlín a húb obsahujúcich omamné látky alebo psychotropné látky určených na vlastnú spotrebu, ktorý na stredajšie rokovanie vlády predkladá ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. Ako povedal dnes predseda poslaneckého klubu SNS Tibor Bernaťák, národniari v súčasnej podobe nepodporia tento návrh.

 „Budú o tom rokovať ešte koaliční lídri a potom zaujmeme stanovisko, ale skôr si myslíme, že rezort spravodlivosti by sa mal venovať viac prieťahom v konaní na súdoch a vymožiteľnosti práva,“ zdôraznil Bernaťák s tým, že národniari chcú klásť dôraz na prevenciu a to je podľa nich cesta. „Nie dekriminalizácia drog, navyše kokaínu a heroínu,“ dodal.

Zákonom presne stanovené množstvo drogy určené na vlastnú spotrebu by mohlo byť na Slovensku postihované ako priestupok. Navrhuje to ministerstvo spravodlivosti v predkladanom návrhu. Ako priestupok by mohol byť skutok posudzovaný iba v prípade, že u danej osoby zaistili drogu na vlastnú spotrebu raz za 12 mesiacov. Maximálna pokuta v priestupkovom konaní by mala byť 165 eur. V prípade marihuany by malo ísť napríklad o jeden gram, pri pervitíne a amfetamíne o 0,2 gramu a pri heroíne o 0,5 gramu. Zároveň sa však bude posudzovať aj množstvo účinnej látky v gramáži. Takéto množstvá boli stanovené na základe odporúčania Kriminalisticko-expertízneho ústavu Policajného zboru podľa poznatkov z praxe.

Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská ešte v októbri minulého roka návrh odôvodňovala tým, že prísne by mali byť postihovaní najmä tí, ktorí riešia drogy vo veľkom a za dôležité považuje aj pomoc a prevenciu v prípade drobných užívateľov drog. Navrhovanou legislatívou sa rezort podľa Žitňanskej snaží stanoviť hranicu medzi trestným činom a priestupkom, ale držanie akéhokoľvek množstva drogy bude naďalej protiprávne.

Viac o téme: DrogyLucia ŽitňanskáTibor Bernaťák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu