Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

ROZHOVOR Predseda obchodnej komory o armádnych nákupoch: Hrozí krach zbrojárstva?

Na snímke predseda SOPK Peter Mihók
Na snímke predseda SOPK Peter Mihók (Zdroj: TASR - Pavel Neubauer)

BRATISLAVA - Predseda Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) Peter Mihók apeluje na výrobu obrannej techniky na Slovensku, je to podľa neho z pohľadu stratégie, ekonomiky a bezpečnosti občanov výhodné. "Ak chceme predávať slovenské zbraňové systémy aj v zahraničí, musíme ich mať v prvom rade zavedené vo vlastnej armáde. Inak to nefunguje," hovorí pre topky.sk.

Nedávno premiér Róbert Fico pripustil pri nákupe obrnených vozidiel 8x8 resp. 4x4 medzinárodnú súťaž. Mali by sme si vojenskú techniku vyberať v takomto tendri?

Obranu a bezpečnosť krajiny by sme mali vnímať vo viacerých súvislostiach. Medzinárodný tender je jedna vec, podpora slovenskej ekonomiky druhá. Ak sa štát postaví domácim zbrojárskym podnikom chrbtom, môžeme byť svedkami ďalšej vlny konverzie. Z tejto sa však sektor nemusí spamätať. Už sa Slováci nebudú môcť vyhovárať na bývalého česko - slovenského prezidenta Václava Havla. Už si dýku do chrbta svojho priemyslu vrazia sami. Menovať konkrétnych politikov by sme nechcel.

Kritici pri armádnych vozidlách hovoria o netransparentnosti a možnej vysokej cene ...

Osobne by som bol pri takýchto vyjadreniach veľmi opatrný. Vláda sama správne konštatovala, že je možné obrannú techniku obstarať viacerými spôsobmi. Podľa dostupných informácií sa ponuky rôznili, samotný slovensko-fínsky vývoj zďaleka  nebol z pohľadu ceny zrejme najdrahší. Cena však bude závisieť od konkrétnych požiadaviek vojska na funkčnosť tohto vozidla a použitých  materiálov pri jeho výrobe. Tu však treba veľmi pozorne zvažovať v pomeroch kvality a ceny.

Naznačujete, že spomínaný slovensko - fínsky projekt je naozaj vývojom nového armádneho vozidla?

Domnievam sa že áno. Minimálne by mohlo ísť o nový model. Už som spomínal , že samotné slovenské vojsko prišlo s konkrétnymi požadovanými parametrami. S tým sa budú musieť konštruktéri popasovať. Majú byť použité konkrétne komponenty od slovenských subdodávateľov a tiež sa zrejme budú musieť v procese výroby mnohé subsystémy nastavovať, testovať a prispôsobovať. Otázkou je len čas, za aký sa všetko dôkladne zvládne.

Je dobré, že sa vláda priklonila k zapojeniu sa domáceho priemyslu?

Myslím si, že je to pre krajinu ekonomicky výhodnejšia alternatíva. Čo je lepšie než štát zadá objednávku samému sebe? Mnohí analytici zámerne zamlčujú fakt, že štát zveril projekt prototypu armádneho vozidla  štátnemu zbrojárskemu holdingu DMD v Trenčíne. Nezabúdajme, že zbrojárske firmy sú zväčša v chudobných regiónoch s obmedzenou možnosťou pre ľudí sa zamestnať. Nedávno sme prijali návštevu z Indie, kde domáci priemyselný holding dostal za úlohu vytvoriť spoločný podnik s Francúzmi pri dodávkach bojových lietadiel. Argumentom okrem iného bolo, že v čase vojny nemusí zahraničný partner byť ochotný dodávať náhradné diely. Dôvodiť tendrom je teda z hľadiska bezpečnosti a domácich kapacít veľmi diskutabilné. K tendru sa môžu bez mihnutia oka prikloniť krajiny, ktorých zbrojárska báza je veľmi slabá alebo takmer nulová.

Z Vašich slov vyplýva, že vyzývate k opatrnosti.

Opakujem. Zbrojársky priemysel je špecifickým segmentom, kde platia osobitné právne normy a obchodné pravidlá. Treba zvažovať medzi obrannou stratégiou, záujmami krajiny a bezpečnosťou občanov. Nezávidím súčasnému ministrovi obrany. Ak by vypísal medzinárodný tender a uspokojí kritikov, tak tí ho na druhý deň môžu označiť za hrobára slovenského zbrojárstva. Je to nezávidenia hodné rozhodnutie. Zdôrazňujem však, že ak chceme predávať slovenské zbraňové systémy aj v zahraničí, musíme ich mať v prvom rade zavedené vo vlastnej armáde. Inak to nefunguje.

Viac o téme: RozhovorSlovenskoPeter MihókKrach zbrojárstva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu