Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Zdravotné poisťovne plánujú navyšovať platby pre ambulancie lekárov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

BRATISLAVA - Zdravotné poisťovne plánujú v tomto roku zvyšovať zdroje pre ambulancie lekárov. Potvrdili to štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) aj súkromná Dôvera. O potrebe lepšieho financovania ambulancií všeobecných lekárov aktuálne hovorí Asociácia súkromných lekárov SR. Jedna ambulancia má podľa nej na svoj chod potrebovať asi 5500 eur.

"VšZP už v minulom roku avizovala, že bude hľadať priestor na zvýšenie platieb pre ambulantný sektor, ktorý je významnou súčasťou systému. Konkrétne prepočty sú však nateraz, vzhľadom na prípravu aktuálneho rozpočtu poisťovne, predčasné," uviedla jej hovorkyňa Viktória Vasilenková.

O podmienkach navýšenia platieb pre ambulancie sa bude rokovať. Vasilenková avizovala, že sa bude diskutovať aj o kritériách podporujúcich princíp zásluhovosti, ako napríklad lepší manažment pacienta, väčšia podpora prevencie a podobne.

"Rešpektujeme, že ako každá kategória zamestnancov, aj lekári chcú dosiahnuť čo najväčší príjem. Podľa oficiálnych zverejnených informácií už dnes má väčšina lekárov mesačné príjmy vyššie, ako je suma 5500 eur," povedal na margo požiadaviek ambulantného sektora PR špecialista Dôvery Branislav Cehlárik. V snahe zabezpečiť poistencom čo najlepšiu zdravotnú starostlivosť poisťovňa podľa neho plánuje platby lekárom zvýšiť, tak ako to urobila aj vlani.

"V roku 2017 sme ako jediná zdravotná poisťovňa dvakrát plošne zvyšovali úhrady za poskytnutú ambulantnú zdravotnú starostlivosť. Pričom s účinnosťou od 1.12.2017, resp. od 1.1.2018 sme vo vyššej miere cenovo motivovali všeobecných lekárov ku komplexnejšej starostlivosti o pacientov," reagovala hovorkyňa Union ZP Beáta Dupaľová Ksenzsighová. Poukázala na to, že dôležité je aj rozšírenie kompetencií, po čom volajú lekári.

Šéf Asociácie súkromných lekárov ASL SR Marián Šóth upozornil, že všeobecní lekári sa na Slovensku stávajú "podpultovým tovarom". Lekári podľa jeho slov opúšťajú ambulancie, ich vekový priemer označil za katastrofu. Riešenie vidí v posilnení statusu všeobecného lekára aj v minimálnej platbe pre riadne fungujúcu ambulanciu vo výške aspoň 5500 eur. Má to zabezpečiť dostupnosť aj v regiónoch, v ktorých je menej pacientov a ambulancie si tam nevedia na seba zarobiť.

Podľa údajov VšZP všeobecní lekári pre dospelých dostávali v roku 2017 v priemere iba od štátnej poisťovne 3669 eur mesačne, poukázalo ministerstvo zdravotníctva. Všeobecní lekári pre deti a dorast dostávali v priemere 3270 eur. Sú aj ambulancie, ktoré mali dostávať viac ako 5000 eur mesačne. V prípade špecialistov bola priemerná platba 3372 eur.

Viac o téme: FinancovanieZdravotné poisťovneAmbulancie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu