Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Veriaci sa búria: Vláda potichu zaviedla poplatky za cirkevný sobáš

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Veriaci na Slovensku sú pobúrení. O začiatku roka totiž vláda zaviedla poplatok za sobáš. Pokiaľ sa teda budete chcieť zosobášiť v kostole, musíte za to zaplatiť. Kresťanským aktivistom sa to nepáči. Považujú to za diskrimináciu občanov a v pondelok spustili petíciu.

Pokiaľ sa chcete zosobášiť v kostole, máte smolu. Parlament v tichosti schválil zákon o poplatkoch za cirkevný sobáš. Pre svadbu na úrade to neplatí. Od 1. januára 2018 vstúpil do platnosti nový administratívny poplatok s názvom "Príprava podkladov k uzavretiu manželstva pred orgánom registrovanej cirkvi alebo náboženskej spoločnosti". 

Zákon prešiel v tichosti

Za svadbu v kostole si tak zaplatíte 10 eur. Nový poplatok bol zavedený do zákona o správnych poplatkoch v rámci novely zákona o e-Governmente. Fórum kresťanských inštitúcií (FKI) vyjadrilo obrovské znepokojenie. Podľa nich ide o diskrimináciu cirkevných sobášov. "Civilný a cirkevný sobáš majú podľa zákona o rodine rovnakú váhu a poplatok za cirkevný sobáš považujeme na neodôvodnený a diskriminujúci," napísalo FKI pre Topky.

"V dôvodovej správe ku schvaľovanej novele zákona je vysvetlenie pre zavedenie poplatku za cirkevného sobáše, ale nie je zrejmé, prečo sa rovnaké úkony (overovanie totožnosti, vydanie sobášneho listu apod.) pri civilnom sobáši nespoplatňujú rovnako. Navyše keď vezmeme do úvahy, že pri civilnom sobáši je potrebné tento sobáš pred štátnym úradníkom celý zrelizovať, to znamená, že je tam ešte zo strany štátu úkon navyše. Preto jednostranné spoplatňovanie cirkevných sobášov vnímame ako neoprávnené a diskriminujúce," dodalo FKI.

Parlamentom prešiel tento zákon v tichosti ešte minulý rok v septembri. Na poplatok upozornilo FKI. FKI zároveň spustilo v pondelok petíciu pre ministerstvo vnútra pod názvom Zastavme diskrimináciu cirkevných sobášov!. Za pár dní ju podpísalo viac než desaťtisíc ľudí. "Ministerstvo vnútra SR túto novelu nepredkladalo, predpokladáme, že to bola iniciatíva ZMOS. Zákon o správnych poplatkoch spadá pod MF SR, v každom prípade nám situácia nie je ľahostajná a preverujeme ju. S iniciátormi petície sa stretneme budúci týždeň," napísala pre Topky Michaela Paulenová z tlačového odboru Kancelária ministra vnútra.

Mohlo by to skončiť na Ústavnom súde

Výkonný sekretár Konferencie biskupov Slovenska Anton Ziolkovský na svojom Facebooku takisto vyjadril pobúrenie nad zavedením poplatku a súhlasí s diskrimináciou. "Z logického hľadiska je zavedenie takého poplatku zvláštne, lebo matrikár dostane hotovú zápisnicu, ktorú vyplní tá osoba v cirkvi, ktorá sobáši," napísal Ziolkovský.

"Poplatok 10 eur, aj keď je malý, asi pre nikoho nebude prekážkou na ceste k sobášu: Ide o princíp. Prečo sa akýkoľvek poplatok zavádza bez vysvetlenia? A keď iba z administratívneho hľadiska porovnáme sobáš na úrade a v kostole, mohol by nejaký matrikár objasniť, že v čom je tá procedúra náročnejšia, keď vlastne od zamestnanca cirkvi dostane všetko "na podnose"?," pýta sa vo svojom príspevku. 

"Mám také podozrenie. Tu nejde o diskrimináciu cirkvi (hoci plne chápem, že laici aj časť klerikov to môže takto vidieť). A z právneho hľadiska by to dokonca mohlo skončiť na Ústavnom súde. Skôr sa mi zdá, že samosprávy sa rozhodli zvýšiť si príjem do rozpočtu," dodal Ziolkovský.

Viac o téme: VládaPoplatokCirkevný sobáš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu