Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Bugár a Matovič sa budúcnosti svojich strán neboja: Toto sú adepti na ich náhradu

Igor Matovič a Béla Bugár
Igor Matovič a Béla Bugár (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Veronika Remišová by raz mohla prevziať OĽaNO, pripúšťa to líder hnutia Igor Matovič. Most-Híd má zase podľa šéfa strany Bélu Bugára viac mladých ľudí, ktorí by ho mohli nahradiť.

„Ja som Veroniku nabádal a chystal na to, že raz to príde, aby hnutie prevzala po mne. Má na to schopnosti,“ povedal v rozhovore. Matovič sa minulý rok na niekoľko mesiacov vytratil z politického priestoru. Podľa jeho slov tento krok umožnil, aby sa ukázalo, že OĽaNO má kvalitných ľudí. Veroniku Remišovú, ktorá sa v čase Matovičovej politickej neprítomnosti dostala do popredia, považuje za zrelú a šikovnú ženu. „Bol by som rád, keby takýchto ľudí bolo v politike viac a aby aj viedli strany a hnutia,“ uviedol Matovič.

Hoci Remišovú označil už aj za líderku hnutia, zrejme nebude môcť kandidovať v parlamentných voľbách z prvého miesta kandidačnej listiny. Matovič totiž nemieni meniť spôsob kandidovania, ktorý v hnutí zaviedol. „My sme v tomto špecifickí, poslanci vždy kandidujú z konca. Ten predok kandidátky si chránime pre nových ľudí, ktorých chceme dostať do parlamentu. Toto je naše DNA, ktoré meniť nemôžeme,“ vysvetlil.

Nech sa stane čokoľvek, prvá 10 alebo 20 na kandidačnej listine tak podľa Matoviča zostane pre „nových šikovných ľudí, ktorým umožníme vstúpiť do politiky a meniť Slovensko“. Myslí si, že práve tento prístup majú ľudia na OĽaNO radi. „Ak by sme sa správali ako iní, možno dnes v politike nie je ani Veronika,“ doplnil.

Béla Bugár roky hľadá nástupcu

Most-Híd má viacerých mladých ľudí, ktorí by mohli prebrať stranu v prípade odchodu predsedu Bélu Bugára. Myslí si to samotný šéf strany, ktorý roky hovorí, že hľadá svojho nástupcu. V rozhovore to uviedol ako príklad štátnych tajomníkov či vládneho rómskeho splnomocnenca.

Strana má štátneho tajomníka na ministerstve školstva, ktorým je Peter Krajňák. V rezorte kultúry je štátnym tajomníkom Konrád Rigó. Okrem nich má strana aj vládneho splnomocnenca pre rómske komunity, tento post zastáva podpredseda Ábel Ravasz. Bugár nepovedal, či si tohto podpredsedu vie na svojom mieste predstaviť.

Bugár už neraz v priebehu uplynulých rokov hovoril, že bude v politike dovtedy, kým ho ľudia budú chcieť. Spomínal aj, že hľadá svojho nástupcu, dokonca naznačoval, že v strane vidí dvoch možných. Dosiaľ žiadne meno nepovedal. 

Strana Most-Híd vznikla v roku 2009. Po parlamentných voľbách 2010 vstúpila so ziskom 8,12 percenta do pravicovej vlády Ivety Radičovej, ktorá vydržala necelé dva roky. V následných voľbách 2012 volilo Most-Híd 6,89 percenta ľudí a skončil v opozícii. Posledné hlasovanie v roku 2016 mu prinieslo 6,5 percenta a vstup do vlády so Smerom-SD a SNS. V prieskumoch verejnej mienky sa bugárovci pohybujú okolo šiestich percent, niektoré prieskumy ich posúvajú takmer na hranicu zvoliteľnosti.

Viac o téme: Igor MatovičBéla BugárMost-HídVeronika RemišováOĽano
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu