Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Prezident Kiska vyzval na diskusiu o právach párov rovnakého pohlavia

Andrej Kiska
Andrej Kiska (Zdroj: Miroslav Vacula)

BRATISLAVA - Prezident SR Andrej Kiska vyzval na diskusiu o právnej ochrane párov rovnakého pohlavia.

"Mala by skončiť prijatím konkrétnych opatrení, ktoré by odstránili najväčšie prekážky, s ktorými sa stretávajú," vyhlásil Kiska. Spravil tak po tom, čo v pondelok prijal zástupcov Iniciatívy Inakosť.

Kiska si myslí, že je v záujme všetkých, aby sa odstraňovali zbytočné prekážky a problémy, ktorým musia čeliť páry rovnakého pohlavia v každodennom živote. "Právny systém k nim často býva doslova krutý pri ľudsky normálnych záležitostiach, akými je nemožnosť vystupovať ako blízka osoba, prístup k informáciám o zdravotnom stave, praktické otázky spojené s bývaním, dedením a podobne," skonštatoval Kiska.

Chápe, že táto téma pred troma rokmi vzbudila vášne a priniesla do spoločnosti nenávisť v súvislosti s neplatným referendom o rodine. "Žiaľ, výsledkom bolo, že sa skončila akákoľvek racionálna snaha zabezpečiť jednotlivcom žijúcim mimo manželstva aspoň minimálny štandard právnej ochrany. Taký, ktorý by pravdaže rešpektoval aktuálnu platnú ústavnú ochranu inštitútu manželstva," povedal Kiska. Privítal by preto návrat k diskusii. Bol by rád, keby sa riešila ľudsky, so vzájomnou úctou a pochopením.

Šéf iniciatívy Martin Macko ocenil záujem hlavy štátu o problematiku LGBTI ľudí. Teší ho, že sa prihlásil k politike spájania. "LGBTI ľudia majú rovnaké problémy, hodnoty aj radosti ako všetci ostatní, ale navyše majú problémy spojené s tým, že štát právne neuznáva ich vzťahy," zhrnul Macko. Avizoval, že na budúci rok by sa mohla zverejniť ich predstava právneho riešenia tejto situácie.

Viac o téme: Andrej Kiska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu