Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Kauza h*vnoman definitívne ukončená: Syna generála uznali vinným, terorizoval ženy v Bratislave

Martin Macko na súde. Zobraziť galériu (3)
Martin Macko na súde. (Zdroj: Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Krajský súd v Bratislave dnes zamietol odvolanie obžalovaného Martina Macka v kauze fekálnych útokov na ženy. Ako prvý na teror v hlavnom meste upozornil ešte v roku 2015 portál topky. Na základe spovedí viacerých žien sme zostavili mapu útokov, ktorá políciu donútila konať a pomohla dopadnúť páchateľa.

"Odvolací súd konštatoval, že v kontexte dôkazov, ktoré boli vykonané, bola dostatočne preukázaná vina obžalovaného, preto je uložený podmienečný trest odňatia slobody vo výmere osem mesiacov so skúšobnou dobou na 14 mesiacov a nariadenú ochrannú liečbu v súlade so zákonom," uviedol hovorca bratislavských súdov Pavol Adamčiak. Dodal, že rozhodnutie krajského súdu je právoplatné.

Martin Macko

Okresný súd Bratislava IV uznal Macka za vinného v novembri minulého roka. V prípade pritom rozhodoval už po druhýkrát. Vo februári 2017 obžalovaného spod obžaloby oslobodil. Odvolací Krajský súd v Bratislave však rozsudok zrušil a prípad vrátil prvostupňovému súdu na opätovné prejednanie.

Martin Macko na súde.
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Vlado Anjel)

Polícia zatkla Martina Macka v súvislosti s útokmi v novembri 2015, pričom najskôr sa ku skutkom priznal. Neskôr však priznanie odvolal. Sudca prvostupňového súdu v prvom, oslobodzujúcom rozsudku kritizoval postup policajtov aj prokurátora. V súvislosti s ďalšími útokmi na ženy bol v roku 2016 odsúdený aj iný páchateľ, konkrétne fitness tréner Dušan Seliga. Ten sa k skutkom priznal a oľutoval ich.

Chronológia celej kauzy

18. augusta 2016 – Na Okresnom súde (OS) Bratislava IV sa začalo hlavné pojednávanie v piatich prípadoch útokov močom či exkrementmi v Bratislave, z ktorých bol obžalovaný Martin Macko.

Vo svojej výpovedi akúkoľvek vinu odmietol a popísal najmä okolnosti tesne pred a po jeho zadržaní. Podľa jeho verzie sa v bare v Bratislave zoznámil s neznámym mužom, s ktorým vypili väčšie množstvo alkoholu. Prebudil sa na druhý deň v električke s tým, že ho dvaja policajti ťahajú za rameno a vyzývajú ho, aby išiel s nimi. Vtedy si s hrôzou uvedomil, že je zašpinený od exkrementov.

Prokurátor obžaloval Martina Macka z trestného činu výtržníctva spolu v piatich prípadoch útokov na ženy. Podľa trestného zákona mu v prípade dokázania viny hrozí trest odňatia slobody na šesť mesiacov až tri roky.

13. decembra 2016 – Výsluchom znalca z odboru sexuológie a troch svedkov pokračovalo na OS Bratislava IV hlavné pojednávanie v piatich prípadoch útokov močom či exkrementmi v Bratislave, z ktorých je obžalovaný Martin Macko. Vyšetrenie obžalovaného v prípravnom konaní nepreukázalo jeho sexuálnu deviáciu. Znalec Ivan André pred súdom vysvetlil, že takýchto útokov na ženy sa nemohol dopustiť zdravý jedinec, ktorý nemá aspoň prechodnú úchylku. "Dá sa povedať, že takéto konanie nie je normálne," uviedol.

16. februára 2017 – Okresný súd Bratislava IV oslobodil Martina Macka obžalovaného z piatich myzofilných útokov močom či exkrementmi, ktoré sa odohrali v roku 2015 v Bratislave. Prokuratúre sa pred súdom nepodarilo preukázať, že obžalovaný spáchal sexuálne útoky. Proti rozsudku sa na mieste odvolala. Verdikt preto nebol právoplatný a prípad sa posunul pred odvolací súd. Samosudca Ivan Alman konštatoval rozsiahle nedostatky v práci orgánov činných v trestnom konaní. Vinu Martina Macka nedokázali na súde jednoznačne potvrdiť žiadnym dôkazom.

17. februára 2017 – Prokuratúra odmietla, že by trestné stíhanie Martina Macka obžalovaného z piatich fekálnych útokov na ženy v Bratislave mohlo mať v skutočnosti za cieľ diskreditáciu jeho otca, vtedajšieho prvého zástupcu náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR. V stanovisku Krajskej prokuratúry Bratislava to uviedol jej hovorca Oliver Janíček v reakcii na vrcholného predstaviteľa slovenskej armády. Generálporučík Pavel Macko povedal, že stíhanie jeho syna je "dopredu pripravený a organizovaný útok" na jeho osobu a jeho rodinu.

24. októbra 2017 – Krajský súd (KS) v Bratislave zrušil rozsudok Okresného súdu Bratislava IV vo veci Martina Macka obžalovaného z myzofilných útokov močom či exkrementmi, ktoré sa odohrali v roku 2015 v Bratislave. V prípade tak bude opäť konať okresný súd. 

16. novembra 2017 – Okresný súd Bratislava IV uznal Martina Macka za vinného z myzofilných útokov močom či exkrementmi, ktoré sa odohrali v roku 2015 v Bratislave. Uložil mu podmienečný trest v dĺžke trvania osem mesiacov a zároveň mu určil skúšobnú dobu 14 mesiacov a ochranné sexuologické liečenie ambulantnou formou. Rozsudok ešte nebol právoplatný, odvolanie podal obžalovaný, prípad sa tak vrátil na KS.

25. apríla 2018 – Krajský súd v Bratislave odročil verejné zasadnutie vo veci Martina Macka. Dôvodom odročenia bola skutočnosť, že súd nemal vykázané doručenie oznámenia o konaní verejného zasadnutia jednej z poškodených. Súd tak odročil verejné zasadnutie na 23. mája tohto roka.

23. mája 2018 – Krajský súd v Bratislave opäť odročil verejné zasadnutie – odvolacie konanie vo veci Martina Macka. Dôvodom bol opäť fakt, že súd nemal doručené upovedomenie jednej z poškodených. KS odročil najnovšie verejné zasadnutie na 27. júna.

Viac o téme: RozsudokMartin Macko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu