Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

OĽaNO chce viac stability pre podnikateľov: Navrhovali zmeny v účinnosti predpisov

(Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

BRATISLAVA - Všetky návrhy zákonov, ktoré majú vplyv na podnikateľské prostredie, by mali nadobúdať účinnosť výlučne v dvoch termínoch v roku. To je cieľom návrhu zákona o tvorbe právnych predpisov z dielne poslancov OĽaNO. Poslanci parlamentu rokovaním o tomto návrhu otvorili deviaty deň 23. schôdze. Predkladatelia navrhujú zaviesť mechanizmus, podľa ktorého by dátumami nadobudnutia účinnosti mali byť 1. január alebo 1. júl. Povinnosť sa ale zavádzať nebude, keďže väčšina pléna NR SR v utorok novelu zákona nepodporila.

Ako dnes v rozprave povedal poslanec za OĽaNO, cieľom návrhu je to, aby bol občan spokojný. "Na to je dôležité, aby mal dobrú prácu," uviedol s tým, že to závisí aj od toho, či má zamestnávateľ vytvorené dobré podnikateľské prostredie. Medzi najdiskutovanejšie problémy podnikateľského prostredia na Slovensku, ktoré dlhodobo brzdia jeho rozvoj, patrí podľa poslancov nestabilné legislatívne prostredie spôsobené častou zmenou legislatívy. "Podľa štatistík NR SR bolo v minulom volebnom období schválených 455 návrhov zákonov. Vyjadrením aritmetického priemeru mesačne nadobúda účinnosť takmer desať zákonov. Aj keď, samozrejme, nie všetky schválené zákony majú dopad na podnikateľské prostredie, zákonov s dopadom na podnikateľské prostredie je aj tak enormné množstvo," uvádzajú.

Poslanci tvrdia, že subjektom vykonávajúcim podnikateľskú činnosť by pomohlo, ak by neboli povinní neustále sledovať a analyzovať každú schválenú legislatívu, ktorá sa týka aj takých podstatných aspektov podnikania, ako sú dane, mzdy, odvody alebo účtovníctvo.

"Základom slovenského hospodárstva sú najmä malé a stredné podniky, ktoré tvoria 99,9 % podiel z celkového počtu podnikateľských subjektov. V podnikovej ekonomike poskytujú pracovné príležitosti 71,8 % aktívnej pracovnej sily a podieľajú sa 55,1 % na tvorbe pridanej hodnoty. A práve malé a stredné podniky, ktoré nedisponujú vhodným nástrojom na zmiernenie negatívnych dopadov štátnych regulácií, najväčšmi trpia nestabilným legislatívnym prostredím a byrokratickým zaťažením zo strany štátu," uvádzajú predkladatelia v dôvodovej správe k návrhu zákona.

 
Viac o téme: PodnikateliaPodnikyOĽaNO
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu