Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Deformácie pri platoch ústavných činiteľov treba odstrániť, tvrdí Fico

Robert Fico s koaličnými lídrami.
Robert Fico s koaličnými lídrami. (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

BRATISLAVA - Deformácie pri platoch ústavných činiteľov treba odstrániť. Zabezpečiť to má nová úprava odmeňovania, ktorá má prísť v budúcom roku. Na platy by však nemuselo ísť viac peňazí, len by sa mohol inak prerozdeliť balík určený na mzdy. Na Hodine otázok v Národnej rade SR o tom hovoril premiér Robert Fico (Smer-SD). Nepovedal, ako má nová úprava vyzerať, bude sa o tom podľa jeho slov diskutovať. Má vzniknúť skupina, ktorá sa bude téme venovať. Na platy a ich riešenie sa Fica pýtali jeho stranícki kolegovia.

"Nastala doba, keď sa musíme opätovne baviť, ako odstránime deformácie v platovej oblasti, pokiaľ ide o ústavných činiteľov," povedal Fico. Poukázal na rozdiel v platoch ministrov a nominantov v štátnych podnikoch. Nominanti majú podľa Fica vyššie platy ako ministri, ktorí ale zas majú väčšiu zodpovednosť. V tejto súvislosti poukázal aj na rozdiely medzi najvyššími ústavnými činiteľmi. "Sú najvyšší ústavní činitelia, ktorí nemajú žiadnu zodpovednosť a takí, čo zodpovedajú aj za dážď v tejto krajine. Ale ja sa nesťažujem," poznamenal Fico s tým, že treba vytvoriť rovnováhu.

Premiér nepovedal, ako presne by nová úprava platov mala vyzerať, má sa o tom rokovať. "Otvárame formálne diskusiu o tom, ako nastaviť nový projekt, či už ide o platy ústavných činiteľov, zástupcov štátu, alebo ide o štátnu reprezentáciu," poznamenal. Na platy je podľa neho určený určitý balík peňazí a ten by sa meniť nemusel. "Bol by som rád, keby ten balík peňazí zostal rovnaký, len ho treba iným spôsobom prerozdeliť," podotkol.

Pri nastavovaní nového modelu možno podľa Fica nájsť rôzne formy na motiváciu. "Môžeme povedať, že spustíme valorizáciu platov alebo vymyslíme nový model. Môžeme sa pozrieť na to, či budeme zdaňovať paušálne výdavky, alebo prídeme s niečím, čo bude viazané na iné, možno ekonomické parametre, ktoré v štáte sú," uviedol.

O týchto témach treba podľa neho hovoriť s verejnosťou. "Treba hovoriť, že štátna reprezentácia je normálna vec, nie je to niečo, za čo by sme sa mali hanbiť," vyhlásil Fico. Dodal, že vznikne skupina z reprezentantov ministerstiev aj poslancov. V priebehu polroka budúceho roka by mal byť model nového odmeňovania na stole. "Domnievam sa, že dokážeme nájsť vyvážený projekt," poznamenal.

Viac o téme: Robert Fico
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu