Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

OĽaNO: Doplnkové ordinačné hodiny sú nesystémové a antisociálne opatrenie

Marek Krajčí
Marek Krajčí (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Doplnkové ordinačné hodiny, v rámci ktorých sa budú môcť pacienti objednať na vyšetrenie, ale budú si to musieť zaplatiť, sú nesystémové a antisociálne opatrenie. Ľudia budú platiť za vyšetrenia dvakrát - cez zdravotné poistenie a potom cez poplatok za objednanie. Upozorňujú na to predstavitelia OĽaNO.

"Toto opatrenie je dôkaz neschopnosti ministerstva riešiť problémy, ktoré skutočne zdravotníctvo na Slovensku má," vyhlásil tieňový minister zdravotníctva za OĽaNO Marek Krajčí. Vládna koalícia týmto opatrením podľa neho zlegalizovala priame platby v zdravotníctve, čo OĽaNO odmieta. Hnutie by bolo ochotné rozprávať sa skôr o inštitúte pripoistenia sa alebo o viaczdrojovom financovaní zdravotníctva.

Podľa OĽaNO budú doplnkové ordinačné hodiny nahrávať súkromným centrám, kde vyšetrujú bonitných klientov, ktorí si to môžu dovoliť zaplatiť. Ľudia, ktorí nemajú dosť peňazí, si nebudú môcť objednávanie dovoliť. "Naši starí ľudia sa budú naďalej chodiť tlačiť na tie polikliniky na časenky," povedal Krajčí.

Poslanci v stredu odobrili zavedenie tzv. doplnkových ordinačných hodín v ambulanciách. Pre lekárov nebudú povinné. Pacient sa v rámci nich bude môcť objednať, za vyšetrenie si však bude musieť zaplatiť, keďže nebude hradené z verejného zdravotného poistenia. Maximálna suma bude 30 eur.

O zavedení doplnkových ordinačných hodín hovoril minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) začiatkom roka. Od nápadu sa nakoniec po kritike lekárov upustilo. Drucker vtedy hovoril o tom, že na doplnkové ordinačné hodiny, ktoré chcel zaviesť od budúceho roka, ešte nevyzrela doba. Na konci roka si návrh osvojili koaliční poslanci zdravotníckeho výboru, doplnkové hodiny budú môcť lekári zaviesť od mája 2018.

"Považujem túto zmenu za dobrú, koncepčnú... Vytvára oveľa prísnejšie podmienky pre možnosti platenia úhrad v zdravotníctve," reagoval po hlasovaní Drucker. Tvrdí, že sa vďaka nej významne zvýši dostupnosť zdravotnej starostlivosti aj počas bežných ordinačných hodín. "Takýto poskytovateľ je povinný sa rovnako správať aj k pacientovi, ktorý prichádza do riadnych ordinačných hodín," vysvetlil.

Drucker opätovne odmietol, že by šlo o zavádzanie poplatkov, pacienti majú zaplatiť úhradu za vyšetrenie mimo štandardných ordinačných hodín, ktoré budú navyše. Pripomína, že ani verejné zdravotné poistenie nie je bezodné.

Viac o téme: OľanoMarek KrajčíDoplnkové ordinačné hodiny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu