Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

SaS: Drucker pracuje pri téme doplnkových hodín na svojom zosmiešnení

Jana Cigániková
Jana Cigániková (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

BRATISLAVA - Minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) pracuje na svojom zosmiešnení, ak s premiérom Robertom Ficom (Smer-SD) súhlasí, že doplnkové ordinačné hodiny (DOH) by sa mohli zrušiť pre dezinformácie šírené opozíciou. Tvrdí to opozičná SaS.

Strana sa bráni a hovorí, že dezinformácie nešíri, Fico s Druckerom sa podľa nej správajú "ako malí chlapci". "Iba upozorňujeme, že nápad s doplnkovými hodinami je absolútne nedomyslený," povedala Jana Cigániková zo SaS, ktorá je členkou parlamentného zdravotníckeho výboru.

SaS nerozumie, prečo by sa pre niektorých mala stať zdravotná starostlivosť ešte drahšia, hoci si platia zdravotné poistenie. Súčasnú situáciu okolo doplnkových ordinačných hodín označila za "vládne babráctvo". Opozičná strana teraz očakáva, že vládna koalícia doplnkové ordinačné hodiny zruší ešte pred ich účinnosťou k 1. máju 2018 a dovtedy predloží "rozumnejší návrh riešenia plných čakární".

SaS navrhuje návrat poplatku za prednostné vyšetrenie, jeho výšku by si podľa nej mali lekári určiť podľa ponuky a dopytu. "Avšak s tým, že samotné výkony lekárov budú uhrádzané zdravotnou poisťovňou tak ako doteraz," dodáva SaS.

Drucker s Ficom sú názoru, že tému DOH opozícia "hrubo politicky zneužíva a mätie ňou verejnosť". Drucker zároveň tvrdí, že Fico uznal, že zavedenie doplnkových hodín je racionálnym krokom, no až "pre emočnú debatu niektorých poslancov začal uvažovať o ich zrušení".

Minister poplatok za prednostné vyšetrenie v rámci ordinačných hodín odmieta. Chce si k téme doplnkových hodín ešte sadnúť s poslancami zo zdravotníckeho výboru. Do mája 2018 chce s nimi nájsť riešenie, "ktoré znemožní zavádzanie občanov a politické zneužívanie tejto témy". "A ak sa nám nepodarí vysvetliť a obhájiť doplnkové hodiny, tak nebudú," uviedol. Možnosť zavedenia DOH schválila Národná rada SR minulý týždeň. Lekári a pacienti označili DOH za dobrý návrh.

Doplnkové hodiny by mali byť od mája pre všeobecných lekárov a špecialistov nepovinné. Pacient sa v rámci nich má objednať, za vyšetrenie si bude musieť zaplatiť, keďže nebude hradené z verejného zdravotného poistenia. Maximálna suma bude 30 eur. Predpísané lieky či ďalšie zdravotné výkony, ktoré lekár indikuje, však budú aj v tomto čase hradené zdravotnou poisťovňou. Zákon ešte musí podpísať prezident SR.

Drucker odmieta, že by šlo o zavádzanie poplatkov, pacienti majú zaplatiť úhradu za vyšetrenie mimo štandardných ordinačných hodín, ktoré budú navyše. Vďaka DOH sa má podľa neho "významne zvýšiť dostupnosť zdravotnej starostlivosti aj počas bežných ordinačných hodín". Pri úhrade vyšetrenia v rámci DOH pripomína, že ani verejné zdravotné poistenie nie je bezodné.

Viac o téme: SaSTomáš DruckerJana CigánikováDoplnkové ordinačné hodiny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu