Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Veľká revolúcia v zdravotníctve je v troskách! Fico náhle stopol už prvú zmenu, Drucker zlyhal

Robert Fico a Tomáš Drucker Zobraziť galériu (4)
Robert Fico a Tomáš Drucker (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico (Smer-SD) dnes okrem slov o prezidentskej nekandidatúre zaujal aj niečim iným. Zhatil totiž plán Tomáša Druckera, svojho ministra zdravotníctva.

Robert Fico vyhlásil, že je pripravený zrušiť doplnkové ordinačné hodiny, v rámci ktorých by sa pacienti mohli objednať k lekárovi za úhradu. Fico chce takto zobrať opozícii možnosť „klamať o tejto téme“. Parlament schválil spomínanú zmenu len tento týždeň s účinnosťou od mája 2018.

„Veľmi pozorne sledujem každú jednu legislatívu, ktorá ide cez vládu, ale aj tú, ktorú predkladajú poslanci. Pozorujem racionálnu diskusiu na tému, či je alebo nie je vhodné, aby pacient, ktorý dostane šancu objednať sa mimo ordinačných hodín, aby platil maximálne 30 eur," povedal Fico.

Robert Fico
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Robert Fico - Foto: Ján Zemiar

Je to Ficova handra, tvrdí Beblavý

Ako sa vyjadril nezaradený poslanec Miroslav Beblavý, Fico takto vyhlásil nedôveru ministrovi zdravotníctva Tomášovi Druckerovi. „Má ho za handru," myslí si Beblavý, ktorý vyzýva Druckera, aby odstúpil. 

„Vyzývam Tomáša Druckera, aby odstúpil zo svojej funkcie. Myslím, že sa ju snažil robiť najlepšie ako vládal, ale zjavne byť dobrým ministrom zdravotníctva vo vláde Roberta Fica nejde a nedokáže to ani Tomáš Drucker," uviedol na tlačovej konferencii v parlamente Beblavý.

Druckerove zotrvanie si nevie predstaviť

Beblavý si nevie predstaviť, ako chce Drucker zostať vo funkcii po tom, čo investoval svoju autoritu a energiu na presadenie doplnkových ordinačných hodín a premiér "mu vysloví nedôveru tým, že povie, že to asi zruší". „Neviem si predstaviť, že by som bol ochotný zostať po tomto na ministerstve," doplnil.

Veľká revolúcia v zdravotníctve
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

Miroslav Beblavý - Foto: SITA/Branislav Bibel

Ministerstvo zdravotníctva Beblavého výzvu komentovalo stručne. „Každý má právo na svoj názor," reagovala hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

Rokovanie s koaličnými partnermi

Fico rokoval s Andrejom Dankom (SNS) a Bélom Bugárom (Most-Híd) ešte vo štvrtok, hovoril aj s ministrom zdravotníctva Tomášom a koaličnými poslancami.„Zobral som na vedomie, že to nadobudne účinnosť od 1. mája 2018. Vláda dovtedy ešte pristúpi k takým opatreniam, ktoré vylúčia akúkoľvek možnosť pre opozíciu klamať. Som pripravený toto opatrenie zrušiť," dodal.

Schválená novela zákona o zdravotnej starostlivosti dáva lekárom možnosť zavedenia doplnkových ordinačných hodín. Minister Drucker považuje túto zmenu za "dobrú a koncepčnú". „Vytvára oveľa prísnejšie podmienky pre možnosti platenia úhrad v zdravotníctve," reagoval. Minister hovorí, že sa vďaka nej významne zvýši dostupnosť zdravotnej starostlivosti aj počas bežných ordinačných hodín.

Na snímke minister zdravotníctva
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FOTO TASR - Martin Baumann)

Tomáš Drucker - Foto: TASR - Martin Baumann

Nejde vraj o zavádzanie poplatkov

„Takýto poskytovateľ je povinný sa rovnako správať aj k pacientovi, ktorý prichádza v riadnych ordinačných hodinách," vysvetlil. Drucker opätovne odmietol, že by šlo o zavádzanie poplatkov, pacienti majú zaplatiť úhradu za vyšetrenie mimo štandardných ordinačných hodín, ktoré budú navyše. Pripomína, že ani verejné zdravotné poistenie nie je bezodné.

Doplnkové ordinačné hodiny nebudú pre všeobecných lekárov a špecialistov povinné. Pacient sa v rámci nich bude môcť objednať, za vyšetrenie si však bude musieť zaplatiť, keďže nebude hradené z verejného zdravotného poistenia. Maximálna suma bude 30 eur. Ak prezident návrh zákona podpíše, lekári budú môcť doplnkové ordinačné hodiny zaviesť od mája 2018.

Ustáli boj o charakter zdravotníctva

Fico dnešným vyhlásením priznal, že opozícia mala pravdu, keď tvrdila, že zavedenie poplatkov za vyšetrenia u lekára mimo ordinačných hodín by porušilo systém bezplatného zdravotníctva. Vyhlásil to na dnešnej tlačovej besede líder hnutia OĽaNO Igor Matovič s tým, že tento týždeň sme svedkami toho, že nám tu vládne absolútny chaos.

„Dnes som čakal, že Robert Fico príde a povie, prepáčte, mali ste pravdu pri poplatkoch," povedal a uviedol, že Fico namiesto toho hovorí, že opozícia klame. „Preto on radšej poplatky zruší," povedal s tým, že zavedenie poplatkov za vyšetrenia mimo ordinačných hodín považuje za amorálny čin.

„Ustáli sme boj o charakter nášho zdravotníctva. Pri tomto nesystémovom a nesociálnom návrhu sme varovali ministra, že tento návrh bude mať veľmi neblahé dôsledky na pacientov," povedal poslanec NR SR Marek Krajčí s tým, že až vo štvrtok bol minister Tomáš Drucker ochotný uznať, že opozícia mala pravdu. 

Viac o téme: Robert FicoMiroslav BeblavýTomáš Drucker
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu