Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Štát pomôže nemocniciam z dlhu: Pomoc splatia spoluprácou na ozdravnom pláne

Tomáš Drucker
Tomáš Drucker (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA - Štát dá nemocniciam na vyplatenie svojich dlhov stámilióny eur. Parlamentní poslanci vo štvrtok 78 hlasmi odsúhlasili koncepciu ich oddlženia, s ktorou prišiel minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD).

Nemocnice tak dostanú zo štátnych aktív peniaze na dlhy, ktoré vznikli do konca minulého roka, najviac však 585 miliónov eur. Drucker poukázal, že finančná stabilizácia je nevyhnutná. Keby k nej nedošlo, ohrozila by sa tým podľa neho dostupnosť zdravotnej starostlivosti aj majetok štátu. Dlh v zdravotníctve vlani narástol na 647,24 milióna eur.

Oddlžovanie sa bude týkať štátnych aj neštátnych nemocníc. Nebude jednorazové, prebehne vo viacerých etapách, najprv sa budú vyplácať staršie dlhy. Oddlžovanie bude dobrovoľné, peniaze majú dostať tí, ktorí budú ochotní plniť ozdravné plány. Štát chce oddlžovať dvoma formami - takzvanou dohodou o fixnom diskonte a elektronickou aukciou. Nemocnice najviac dlhujú dodávateľom za špeciálny zdravotnícky materiál, ktorí Druckerovu koncepciu odmietli, a Sociálnej poisťovni.

V rámci oddlženia budú nemocnice pristupovať k zmluve, tá im zadefinuje povinnosti. Medzi podmienkami je napríklad plnenie ozdravného plánu (netýka sa prvého kola oddlžovania) či vytvorenie dozorných orgánov s presne určeným minimálnym štatútom (kontrola obstarávaní a nákupov, možnosť odvolania štatutára pri presne určených dôvodoch).

Pri porušení dohôd prídu sankcie. Plnenie ozdravných plánov na obdobie piatich rokov bude kontrolovať ministerstvo zdravotníctva. Napríklad štát nemocniciam, ktoré chceli špekulovať, už nedá možnosť čerpať ďalšie financie na oddlžovanie, môže iniciovať i zmenu štatutárneho orgánu, hrozí aj vysoká pokuta za porušenie zmluvy. Takisto možno rozhodnúť o zmrazení zvyšovania miezd nad úroveň zákonom stanoveného minima.

Dodávatelia označili koncepciu oddlženia nemocníc za diskriminačnú. Upozorňujú, že vláda nezohľadnila žiadne ich pripomienky. Kritizujú napríklad, že tohtoročných dlhov sa už Druckerov plán netýka. Minister to obhajuje tým, že takýmto krokom sa malo zabrániť špekuláciám.

Prekáža im napríklad i to, že účasť veriteľov na predmetnej koncepcii oddlženia je podmienená vzdaním sa úrokov z omeškania a zmluvných pokút. "A dokonca požaduje od dodávateľov nárok na zľavu z istiny, čo okrem iného považujeme za neprimeraný zásah do ústavou garantovaného práva vlastniť majetok," tvrdia dodávatelia pomôcok a špeciálneho zdravotníckeho materiálu združení v asociácii SK+MED. Avizujú, že za takýchto podmienok sa na oddlžení nezúčastnia.

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) však považuje koncepciu oddlžovania za správnu a korektnú, založenú na princípoch rovnakého prístupu a zaobchádzania pre všetkých, dobrovoľnosti a transparentnosti. "Rezort ju pripravoval v spolupráci s rezortom financií a konzultovalo so všetkými zainteresovanými stranami, vrátane SK+MED-u," povedala hovorkyňa MZ Zuzana Eliášová. Nemocnice sa v minulosti oddlžovali už viackrát. Dlh v zdravotníctve napriek tomu vlani narástol na 647,24 milióna eur. Najviac, 547,16 milióna eur, dlhujú štátne univerzitné a fakultné nemocnice.
 

Viac o téme: DlhZdravotníctvoNemocniceTomáš Drucker
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu