Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Droba reaguje na Borguľovu výzvu: Počet podpredsedov kraja bude závisieť od hlasovania

Juraj Droba
Juraj Droba (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

BRATISLAVA - Počet podpredsedov Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) bude závisieť od hlasovania krajského zastupiteľstva. Povedal to novozvolený predseda BSK Juraj Droba s tým, že kraj pod jeho vedením bude príkladom efektívneho spravovania verejných zdrojov a transparentnosti. Reagoval tak na výzvu novozvoleného poslanca BSK Martina Borguľu, aby po nástupe do funkcie znížil počet podpredsedov kraja.

Borguľa tvrdí, že režijné náklady na podpredsedov BSK a prevádzku ich sekretariátov sú obrovské, a preto treba ich počet znížiť. "V súčasnosti má bratislavská župa až päť vicežupanov, čo je najvyšší počet na Slovensku. Neplytvajme zbytočne peniazmi na vyšší počet podpredsedov, ako je nutný pre efektívnu prevádzku župy," povedal Borguľa, ktorý je zároveň bratislavským mestským a staromestským poslancom.  

Náklady na jedného podpredsedu podľa neho predstavujú sumu 79.321 eur ročne. Má ísť len o režijné náklady, bez jeho platu. Tieto náklady pri troch podpredsedoch a päťročnom volebnom období vyjdú podľa poslanca takmer na 1,2 milióna eur.  

"Vyzývam preto pána Drobu, aby sa vrátil k najefektívnejšiemu variantu, ktorý sme tu mali za Ľuba Romana, teda k počtu dvoch vicežupanov," skonštatoval Borguľa. Od novozvoleného šéfa BSK taktiež žiada, aby noví podpredsedovia pracovali na plný úväzok na Úrade BSK a nezastávali viaceré funkcie v miestnej samospráve, napríklad posty starostov bratislavských mestských častí. 

Juraj Droba si preberie Úrad BSK začiatkom decembra. Ustanovujúce rokovanie zastupiteľstva BSK, na ktorom prevezme vedenie úradu od dosluhujúceho Pavla Freša, sa plánuje v pondelok 4. decembra.

Viac o téme: Juraj Droba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu