Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Zákon o liekoch zvýši kompetencie odborných zástupcov v lekárňach, tvrdí Drucker

Tomáš Drucker
Tomáš Drucker (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

ŽILINA - Zákon o rozsahu a úhrade za lieky umožní zvýšiť kompetencie odborných zástupcov v lekárňach. Na 18. Lekárnickom kongrese to v sobotu v Žiline povedal minister zdravotníctva SR Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD).

Zákon podľa neho prinesie pacientom aj viac modernej liečby. "Za rovnaké peniaze, ktoré zdravotníctvo vynakladalo, nebudú odkázaní na výnimky zdravotných poisťovní, ale budú mať nárok na inovatívne lieky. Rovnako debatujeme o najpodstatnejšej časti pre lekárnikov, a to umožniť zvýšenie kompetencie odborným zástupcom v lekárňach. Debatujeme o tom, akým spôsobom je potrebné pristúpiť k oblasti riadenia lekární," podotkol minister zdravotníctva.

Prezident Slovenskej lekárnickej komory Ondrej Sukeľ doplnil, že na Slovensku je momentálne okolo 2000 lekární. "Dá sa povedať, že približne polovičku slovenských lekární ovládajú lekárnici a polovičku laické osoby. Podstata zmien, o ktorých komunikujeme s ministerstvom bola, aby k zodpovednosti, ktorá je v lekárni na takzvanom odbornom zástupcovi s povinnosťami definovanými zákonom, existovala aj možnosť ovplyvniť plnenie týchto povinností," uviedol Sukeľ.

Podľa predsedu predstavenstva spoločnosti Unipharma – 1. slovenská lekárnická akciová spoločnosť Tomislava Jurika sa lekárenský kongres zaoberal témou, kam majú smerovať slovenské lekárne. "Či do kategórie retailu, maloobchodu alebo majú zostať ako zdravotnícke zariadenie. Zákon jednoznačne definuje lekárne ako zdravotnícke zariadenie. Ale vplyvom liberalizácie vlastníctva mnohí vlastníci sieťových lekární dostávajú lekárne do pozície obchodu. Aj so všetkými negatívnymi dôsledkami na zdravie obyvateľstva. Tu potrebujeme práve regulačnú úlohu štátu, aby ponaprávala nedokonalú legislatívu predchádzajúcich rokov a nastavila zdravotníctvo aj lekárenstvo tak, aby slúžilo naozaj v prospech pacientov," zdôraznil Jurik.

Zmena vlastníctva lekární je aj prioritou Českej lekárnickej komory. Jej prezident Lubomír Chudoba upozornil, že ak reťazce lekární nadobudnú určitú veľkosť, budú diktovať sortiment liekov na predpis alebo voľne predajných aj ceny liekov. "My to začíname pociťovať v Českej republike a ani zdravotné poisťovne, ani ministerstvo zdravotníctva s tým takmer nič neurobia. Reťazce môžu nadobudnúť taký podiel na trhu, že nikto iný nebude schopný významne tú službu poskytovať. Takže aj pre nás je priorita zmeniť vlastníctvo lekární, po skúsenostiach, ktoré s týmto systémom máme," dodal Chudoba.

Viac o téme: SlovenskoTomáš DruckerZákon o liekochVyššie kompetencie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu