Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Ďalšie problémy po miliónovom účte pre Kisku: Len pár hodín po drsnej kritike kvôli vládnemu špeciálu!

Fico požaduje od prezidenta milión eur. Kiska mal dnes odletieť vládnym špeciálom do Mexika, ten sa však pokazil. Zobraziť galériu (4)
Fico požaduje od prezidenta milión eur. Kiska mal dnes odletieť vládnym špeciálom do Mexika, ten sa však pokazil. (Zdroj: Foto: STA/Branislav Bibel, Diana Černáková)

BRATISLAVA - Slovenský prezident Andrej Kiska mal dnes ráno odcestovať na prvú pracovnú návštevu Mexika, odlet sa však odkladá pre únik kvapaliny z hydrauliky podvozku lietadla. Kiskov špeciál sa stal ešte vo štvrtok predmetom ďalšej slovnej prestrelky medzi premiérom Ficom a prezidentom Kiskom. Fico vyzval Kisku, aby zaplatil milión eur.

"Počas predletovej prehliadky objavili pracovníci leteckého útvaru únik kvapaliny z hydrauliky podvozku, ktorý vznikol pravdepodobne zmenou teplôt. Lietadlo odletí do servisného strediska do Prahy, kde bude celý diel vymenený. Následne sa vráti do Bratislavy. Lietadlo by malo byť na cestu do Mexika pripravené dnes popoludní," uviedol hovorca rezortu vnútra Ivan Netík. Prezident Andrej Kiska odcestuje do Mexika na prvú štátnu návštevu slovenskej hlavy štátu v tejto krajine.

Kiska to berie s nadhľadom

Kiska podľa jeho poradcu pre komunikáciu Romana Krpelana berie celú situáciu s nadhľadom. "Prezident Andrej Kiska krátko pred odletom na oficiálnu návštevu do Mexika dostal informáciu, že lietadlo má poruchu a odlet sa odkladá zatiaľ o štyri hodiny. Prezident berie túto situáciu s nadhľadom a humorom," povedal.

Andrej Kiska
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Martin Havran)

Fico chce, aby Kiska zaplatil milión

Fico vo štvrtok na záver tlačovky najprv novinárov reagoval na kritiku hlavy štátu o stave sociálneho štátu na Slovensku. "Pán prezident rád hovorí, ale nemá absolútne žiadnu zodpovednosť, za nič. Ale má silné vyhlásenia," konštatoval Fico.

Robert Fico
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

"Ja už nemienim počúvať tieto lacné výkriky pána prezidenta. Posielam pánovi prezidentovi list, v ktorom ho žiadam, aby uhradil milión eur za používanie lietadla na súkromné cesty domov," povedal líder Smeru. "Ja nepoznám žiadneho robotníka, žiadnu predavačku, žiadneho hutníka, žiadneho učiteľa, ktorému by štát platil cestovanie lietadlom domov zadarmo." Vravel, že mu na túto tému pošle list aj faktúru.

Kiska zakročil tvrdo

Reakcia prezidentskej kancelárie jasne ukázala, že aj prezident už bude v reakciách na útoky tvrdý. "Prezident rozumie frustrácii pána Fica po zbabraných a prehratých župných voľbách. A aj tomu, že potrebuje trochu času, aby si skonsolidoval stranu, v ktorej rastie nespokojnosť najmä s výkonom ministra vnútra. Ale potom by sa už jeho vláda mohla začať venovať problémom krajiny, korupcii, zneužívaniu polície, školstvu aj sociálnym problémom ľudí," reagoval v stanovisku Kiskov poradca pre komunikáciu Roman Krpelan.

Robert Fico
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR – Jakub Kotian )

Prestrelka sa neskončila

Prestrelka sa tým neskončila a reagoval zase Fico. "Pán prezident sa tak, ako sme uňho zvyknutí, snaží odkloniť pozornosť od svojich problémov. Skutočne nechápem, čo má zneužívanie štátneho lietadla na súkromné účely spoločné s voľbami do VÚC.“

"Takže‚ "Slovensko nie je sociálny štát" z úst prezidenta je Achillova päta premiéra. Žiaľ, opatrovateľky, zdravotne ťažko postihnutí, rodiny, v ktorých je rakovina a padajú na sociálne dno, by o tom vedeli do detailov rozprávať, len ich nikto okrem prezidenta zrejme nepočúva. Reakcia premiéra na to, ako pomôcť ľuďom, je – lietadlo. Len zabudol, že ho ponúkol jeho najobľúbenejší minister prezidentovi. Stačilo povedať a prezident by tak ako dovtedy lietal na svojom," napísal na Facebooku Kiskov hovorca Krpelan.

Viac o téme: Robert FicoAndrej Kiska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu