Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

FOTO Prezident Kiska v ďalekom Mexiku: V senáte hovoril o prehĺbení spolupráce, aj start-upoch

Andrej Kiska a mexický prezident Enrique Peňa Nieto Zobraziť galériu (4)
Andrej Kiska a mexický prezident Enrique Peňa Nieto (Zdroj: TASR/AP Photo/Eduardo Verdugo)

MEXIKO - Slovenský prezident Andrej Kiska v stredu vystúpil na pôde Senátu mexického parlamentu. Okrem iného pritom vyjadril znepokojenie z rastu nacionalizmu a populizmu.

Kiska tiež uviedol, že Mexiko a Slovensko sú v oblasti obchodu silne závislé na jednom partnerovi: Mexiko na USA a Slovensko na EÚ. Obe krajiny podľa neho spájajú i zmeny, ktoré v tejto sfére musia zrealizovať.

"Potrebujeme podporovať podniky s vyššou pridanou hodnotou, potrebujeme inovácie, start-upy, potrebujeme reformu školstva, potrebujeme čím väčšie investície, náš najväčší kapitál, ktorý máme a to sú naši ľudia," povedal prezident. 

Andrej Kiska a mexický
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Eduardo Verdugo)

Aj keď sú obe krajiny geograficky vzdialené, nemalo by to podľa neho byť prekážkou plného využitia potenciálu vzájomnej spolupráce. Zároveň zdôraznil, že SR a Mexiko by mohli spolupracovať i v ďalších oblastiach, akými sú napríklad inovácie, veda, výskum či kultúra. 

"Mojou prítomnosťou tu v Senáte by som chcel podporiť aj to, aby sme sa snažili viac rozvíjať našu spoluprácu aj na parlamentnej úrovni," uviedol Kiska. Ďalej vyjadril osobné znepokojenie z rastu nacionalizmu, populizmu, extrémizmu a z vytrácania tolerancie zo spoločnosti.

"Spoluprácu, ľudskosť, vzájomné porozumenie často nahrádza konfrontácia. Vo veľkej miere je to dôsledok toho, že niekedy zabúdame, alebo nedostatočne obhajujeme základné hodnoty, na ktorých sú naše demokratické spoločnosti postavené," uzavrel. Andrej Kiska v stredu vystúpil v Senáte mexického parlamentu vôbec ako prvý slovenský prezident. 

Vystúpil na podnikateľskom fóre

Musíme sa sústrediť na inovácie, startupy, na reformu školstva, pretože ak hovoríme, že najhodnotnejšou súčasťou spoločností sú ľudia, tak do nich musíme aj investovať. Slovenský prezident Andrej Kiska to uviedol v stredu na podnikateľskom fóre, ktoré sa konalo v hlavnom meste Mexika, pričom kvalifikovaných ľudí označil za základ spoločnosti.  

Mexický minister hospodárstva Ildefonso Guajardo Villareal, ktorý na fóre taktiež vystúpil, ocenil medziiným strategickú polohu Slovenska. "Slovensko má strategickú polohu, leží medzi východnou Európou, Áziou a západnou Európou. Mexiko zase leží medzi Severnou a Južnou Amerikou," prirovnal. 

Andrej Kiska a mexický
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Eduardo Verdugo)

Práve startupy sú podľa slovenského prezidenta správnou cestou k tomu, aby životná úroveň v krajinách vzrástla. "Tu v tomto inkubátore startupov vidieť, ako sa dá, aby sa vláda zapojila do pomoci začínajúcim podnikateľom. Človek, ktorý má akýkoľvek nápad, dostane na šesť mesiacov zadarmo priestor, dostane pomoc z pohľadu právneho, ekonomického, marketingového. Pomôžu mladému človeku na začiatku, keď sa často stráca," uviedol prezident po návšteve centra Start-up Mexico (SUM), pričom ocenil, že z neho vzišlo už takmer 100 firiem.

"Ak zistíme, že začínajúci inovátori potrebujú nejakú pomoc s financiami, či rady, alebo iné služby, pomôžeme im. Skontaktujeme ich s mentormi, ktorých máme napríklad tu v Mexiku, a pomáhame im s ich expertízami," uviedol Rodrigo Maldonado, programový koordinátor z centra SUM.

Andrej Kiska a mexický
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Eduardo Verdugo)

Ako ďalej spresnil, v súčasnosti je súčasťou centra viac ako 200 startupov. Poskytujú im napríklad priestory, ktoré využívajú ako kancelárie. Väčšina však pracuje od začiatku vo svojich vlastných priestoroch. S pomocou môžu začínajúci podnikatelia rátať v priebehu prvých štyroch až šiestich mesiacov. Následne musia byť schopní sa postaviť "na vlastné nohy"

"Niektorí z nich už v súčasnosti majú záujem preraziť aj v zahraničí a rozšíriť tak svoje pole pôsobnosti. Jeden z nich napríklad predáva oblečenie pre mužov, začal fungovať v malej časti hlavného mesta Mexika. Následne sme im prvých šesť mesiacov pomáhali, v súčasnosti začali pôsobiť v Portoriku a plánujú sa v blízkej budúcnosti presadiť aj na trhu USA," uzavrel.
 

Viac o téme: MexikoAndrej Kiska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu