Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

ROZHOVOR Hrdinka, ktorá sa postavila systému korupcie: Mladí musia vytrvať, dokážu veľké veci

Zuzana Hlávková Zobraziť galériu (5)
Zuzana Hlávková (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA - Zuzana Hlávková odhalila jeden z najväčších škandálov súčasnej vlády, ktorý sa odohral na ministerstve zahraničných vecí. Odhalila pozadie netransparentnej súťaže v rámci predstavenia predraženého loga predsedníctva. Napriek tomu sa nevzdáva, v boji proti korupcii stále pokračuje. Mladých vyzýva, aby vytrvali a pokračovali vo vyvíjaní tlaku na politikov. Dnes to funguje princípom - buď to spravíš, alebo môžeš odísť.

Kedy ste si prvýkrát všimli, že sa na ministerstve niečo deje?

Nebolo to jedno konkrétne precitnutie. Po príchode mediálnej poradkyne sa projekty a rozpočty začali postupne meniť. Konkrétne pri logu sa začalo hovoriť o veľkolepom predstavení, napriek tomu, že pôvodne sa malo predstaviť na tlačovke alebo v tlačovej správe. Stále sme však na odbore neverili tomu, že sa to zrealizuje, zdalo sa nám to absurdné. Až po Vianociach sme pochopili, že tie projekty sa naozaj budú diať v pozmenených formách. Potom to už išlo z kopca veľmi rýchlo.

Aká bola vaša prvá reakcia?

Že som neverila tomu, že sa to deje.

Všimli si to aj iní ľudia z kolektívu, v ktorom ste pracovali?

Áno, samozrejme, otvorene sme sa o tom s kolegami aj nadriadenými rozprávali, nikto z nich s postupom ministerstva nesúhlasil. Pripomínam, že ministerstvo zmanipulovalo súťaž na predstavenie loga predsedníctva, vyhrala zrejme dopredu vybratá firma, ktorá ani neposkytla najlepšiu ponuku, neboli dodané služby, ktoré mal víťaz dodať, ministerstvo platilo prenájom, umelcov, recepciu a zrejme aj ďalšie výdavky z vlastného vrecka tak, aby o tom verejnosť nevedela. Následne o cene podujatia klamalo médiám. Viacerí vtedy uvažovali o odchode z ministerstva, nakoniec sme však dali výpoveď len my dvaja s Palom Szalaiom.

Pavol Szalai a Zuzana Hlávková
Zobraziť galériu (5)
Pavol Szalai a Zuzana Hlávková  (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

Ako ste postupovali?

Ja som mala na starosti podujatie, ktoré sa začalo vyvíjať veľmi podobným smerom ako predstavenie loga. Rozpočet, ktorý vystrelil z 20 000 na vyše 200 000 eur, neschválený vedením, zvažovanie zmanipulovania súťaže, a pokyny, aby sa to celé sprocesovalo do volieb. To je veľa varovných signálov. Vývoj projektu som si podrobne naštudovala, konzultovala správny postup pri súťaži s odborníkom na verejné obstarávanie a spísala správu s tým, že žiadam výrazné zníženie rozpočtu a jeho priblíženie k pôvodnej sume. Ten report mi samozrejme nikto neschválil a vtedy som aj podala výpoveď. Naši nadriadení sa nás nezastali a v podstate nás postavili pred jedinú možnosť: buď to spravíš, alebo môžeš odísť.

Predchádzal odhaleniu o pochybných zákazkach dlhý proces prípravy?

Áno, nebolo to jednoduché rozhodnutie. Najskôr mi trvalo tri mesiace, kým som sa rozhodla, že sa obrátim na Transparency. Pôvodne som chcela na to celé len zabudnúť a pohnúť sa ďalej. No urobilo to zo mňa takého nahnevaného človeka a nechcela som taká byť. Ísť za Transparency bol teda pre mňa najväčší krok, spraviť s tým niečo. Potom sme niekoľko mesiacov podozrenia overovali s ministerstvom zahraničných vecí, ktoré nás však zavádzalo alebo klamalo. Keď nám operná speváčka Adriana Kučerová potvrdila, že na predstavení loga ju platilo priamo ministerstvo, ktoré to napriek tomu zamlčovalo, vedeli sme, že jediný spôsob, ako s prípadom ďalej niečo urobiť, bolo vytvoriť verejný tlak.

Ako ste brali urážky a popieranie zo strany politikov?

Nebrala som to veľmi osobne, aj keď príjemné to nebolo. Sústredila som sa len na tie najpodstatnejšie veci - zvládnuť tlačovku, zvládnuť poslanecký výbor, rozhovory. Myslím si však, že reakcia premiéra o protislovenských prostitútkach na adresu novinárov bola úplne neakceptovateľná. Takto by nemal reagovať žiadny premiér v žiadnej krajine.

Politické kauzy na Slovensku čoraz viac vplývajú na mladých ľudí. Začínajú sa búriť. Myslíte, si, že majú protikorupčné pochody význam, resp. budú mať niekedy žiadaný účinok?

Určite majú význam. Z komornej akcie pár mladých ľudí, lebo to pôvodne mal byť protikorupčný pochod, sa stala celospoločenská udalosť, ktorej sa zúčastnili desiatky tisíc ľudí, ktorá hýbe politickou a spoločenskou debatou. Boli zrušené Mečiarove amnestie, aj vďaka tlaku ulice. Vláda najnovšie vo veľkom bojuje proti korupcii aj vďaka tlaku ulice a týchto mladých ľudí. Nech skeptici hovoria, čo chcú, títo mladí ľudia urobili veľké veci.

Zuzana Hlávková
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

Predsa len, dnes je zrejme situácia iná ako v minulosti. Napriek tomu, že študenti, ale aj politici, žiadajú odchod Kaliňáka či vyšetrenie káuz Bašternák a Gorila, všetko je zatiaľ po starom. Myslíte si, že sa to môže zmeniť?

Samozrejme, že sa to môže zmeniť. Vidíme bývalých mocných politikov, ex-ministrov Janušeka a Štefanova, ktorých súd uznal vinnými v nástenkovom tendri. Je veľmi zlé, že im to trvalo viac ako desať rokov, no je to istý posun.

Áno, je to veľmi frustrujúce pre všetkých normálnych ľudí, že niektorí „naši“ ľudia sú proste nevyšetrovateľní, že nebola vyvodená žiadna politická ani iná zodpovednosť v kauzách predsedníctva, Čistý deň, Bašternák a ďalších. Ich vyšetrenie je alfou – omegou, žiadny boj politikov proti korupcii bez dôveryhodného vyšetrenia týchto káuz, plus Gorily a  ďalších politicky citlivých káuz, sa nedá považovať za úprimný.

Mala by spoločnosť vyvíjať väčší tlak?

Áno, mala. Nielen na politikov, ale aj na svoje okolie. Ak chceme fungovať v spravodlivej krajine, všetci sa o ňu musíme zasadzovať. Treba však povedať aj B: rekordný počet ľudí by v prieskumoch nahlásil korupciu, od kauzy predsedníctva sa zdvojnásobil počet ľudí, čo pozná zákon o ochrane oznamovateľov. Ľudia musia vedieť, že aj oni môžu prispieť k zmene. Napr. pri zrušení Mečiarových amnestií to bol najmä tlak laickej a odbornej verejnosti, ktorý prinútil politikov zmeniť názor.

Na čom v súčasnosti pracujete? Máte poznatky o nejakej ďalšej kauze?

Pracujem v Transparency International Slovensko, kde som začala pracovať po minuloročnej kauze. Podpora od ľudí bola pre mňa istým záväzkom neodísť, nenechať to tak a skúsiť spraviť niečo viac v téme boja proti korupcii. Robím diskusie a workshopy s mladými ľuďmi na školách o etických dilemách, či o tom, ako byť aktívny nielen v boji proti korupcii, ale vo verejnom priestore všeobecne, role plays, rôzne aktivity.

Podporujeme a školíme úradníkov, 4. 12. sme boli napríklad školiť 28 zamestnancov Úradu vlády v etických dilemách a oznamovaní korupcie. Zatiaľ naša odozva od úradníkov bola taká, že etické vzdelávanie veľmi treba, že ho chcú. Robím tiež na pomoci ľuďom, ktorí sa ocitli v podobnej situácii ako Palo a ja, snažíme sa tvoriť bezpečnejšie prostredie pre oznamovanie korupcie. A učím tiež čiastočne na strednej škole, globálne štúdiá.

Čo by ste odporučili mladým ľuďom, ktorí sa aktívne zapájajú do boja proti korupcii?

Aby vytrvali :).

Zuzana Hlávková

Zuzana Hlávková
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

Od konca roka 2015 začala pracovať na ministerstve zahraničných vecí. V priebehu jej pôsobenia na ministerstve pojala podozrenie o netransparentnej súťaži v rámci predstavenia nového loga predsedníctva. Spolu so svojím kolegom Pavlom Szalaiom poukázali na netransparentnú súťaž. Zo strany ministerstva sa však nedočkala žiadnych činov. Spoločne so Szalaiom dali po tejto kauze výpoveď. Prednedávnom spolu s Transparency International spustili kampaň o whistleblowingu. "Každý hlas sa ráta, je potrebné prehovoriť spoločne."

Viac o téme: KorupciaMinisterstvo zahraničných vecíZuzana Hlávková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu