Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Slovná prestrelka dôležitých mužov štátu: Takto to vidí politológ, problém je v niečom inom

Andrej Danko a Andrej Kiska
Andrej Danko a Andrej Kiska (Zdroj: SITA/Diana Černáková, Radoslav Maťaš )

BRATISLAVA - Súboj veľkých váh alebo malé nedorozumenie? Streda patrila na politickej scéne viacerým témam, jednou z nich boli aj prejavy Andreja Danka v ruskej Štátnej dume a Andrea Kisku na pôde europarlamentu. Obidvoch nahneval minister zahraničia Miroslav Lajčák.

Ten sa totiž vyjadril, že ako predseda parlamentu, tak ani prezident s ním svoje prejavy vopred nekonzultovali a cíti sa z toho znepokojený. Danko sa neskôr nechal počuť, že po návrate z návštevy Ruska bude od Lajčáka žiadať vysvetlenie.

Ani z tábora prezidenta nevyšli pozitívne slová. „Minister Lajčák zrejme nemá dosť informácií zo svojho rezortu, keďže väčšinu času trávi v New Yorku,” reagoval na ministrove vyjadrenia Kiskov hovorca Roman Krpelan.

Ako sa pre Topky vyjadril politológ Grigorij Mesežnikov, ani jeden z dvojice Andrej Kiska a Andrej Danko nemá povinnosť konzultovať svoje plány s ministrom zahraničia. Mesežnikov si ale nemyslí, že by z tejto slovnej potýčky hrozil nejaký konflikt a nevie si ho ani predstaviť. „Nevidím nijaký problém,” tvrdí.

Dankova činnosť na vlastnú päsť

Problémom ale môže byť niečo iné. Kiska počas svojho prejavu upozornil, že by krajiny EÚ mali konať spoločne proti bezprostrednej hrozbe, ktorú predstavuje ruská propaganda a informačná vojna. O niekoľko momentov na to v Rusku rozprával Danko niečo iné.

„Rusko predstavuje pre Slovensko jedného z najdôležitejších obchodných partnerov a hospodárska spolupráca je dlhodobou prioritou našich vzťahov,” povedal okrem iného šéf národniarov. To sa Mesežnikovovi nepáčilo.

Rusko podľa neho nie je v posledných rokoch náš spojenec, skôr si myslí, že je to náš oponent, rival, či dokonca v niektorých prípadoch až nepriateľská krajina. Dankove vyjadrenia ale dopad na zahraničnú politiku podľa neho mať nebudú. „Toto bola podľa mňa činnosť na vlastnú päsť, to, čo on predviedol v Moskve,” uviedol politológ. Nemyslí si ale, že by to urobil Danko naschvál.

Ako sa to odrazí na imidži krajiny?

Mesežnikova ale zaujíma, ako sa Dankove slová odrazia na imidži Slovenska a či nás nebudú vnímať ako krajinu, ktorá mení smer. „Treba sa ho opýtať, nech to vysvetlí, nech to rozvedie,” upozorňuje a dodáva, že Danko to možno povedal v akejsi čiastočne „euforickej” situácii.

Spomína aj fakt, že predseda Štátnej dumy FZ RF Viačeslav Viktorovič Volodin, ktorý Dankovi možnosť prehovoriť ponúkol, je človek, ktorý má kontroverznú minulosť a v súčasnosti okrem toho, že je na sankčných zoznamoch, stál aj za represívnymi zákonmi voči ruskej opozícii.

„Nechápem, prečo vôbec ako predseda slovenského parlamentu išiel do tejto pochybnej inštitúcie, ktorej legitimita je spochybniteľná,” tvrdí Mesežnikov. Pripomína posledné voľby a protesty ľudí proti manipulácii. „Štátna duma nie je najlepšie miesto pre návštevy nášho vedenia parlamentu,” uzatvára.

Viac o téme: Andrej DankoAndrej Kiska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu