Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Z mestského zastupiteľstva sa vytráca elementárna politická kultúra, tvrdí Nesrovnal

Ivo Nesrovnal
Ivo Nesrovnal (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Z rokovania zastupiteľstva hlavného mesta sa vytráca elementárna politická kultúra a zodpovednosť voči mestu a Bratislavčanom. Vyhlásil to primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal na margo štvrtkového rokovania mestských poslancov, ktoré sa pre nezhody medzí ním a poslancami skončilo predčasne. Primátor tvrdí, že skupina poslancov na čele s Jánom Budajom zabránila ostatným poslancom prerokovať kľúčový materiál týkajúci sa mestských financií.

"Neviem, aké majú motívy, pravdepodobne pre niektorých z nich sa začala kampaň do komunálnych volieb, a preto sa takto správajú a útočia na mesto. Žiaľ, tento postoj nie je žiadnou novinkou. Už dlhodobo pôsobia na základe princípu čím horšie, tým lepšie. Bratislave sa začalo konečne dariť a niekomu to evidentne vadí a nedá spať, preto všetko deštruuje," povedal Nesrovnal. Tento postoj niektorých poslancov podľa jeho slov ohrozuje rozvojové projekty mesta, na ktoré Bratislavčania čakajú.

Konflikt v zastupiteľstve sa začal pri schvaľovaní bodov programu. Budaj žiadal, aby bol z rokovania stiahnutý bod o návrhu na zmenu rozpočtu hlavného mesta na rok 2017. Argumentoval tým, že poslanci nedostali na stôl písomný materiál o tom, ako budú využité kapitálové výdavky vo výške viac ako jeden milión eur. Primátor však uviedol, že táto informácia bude prezentovaná ústne a materiál odmietol stiahnuť. Poslanci však nakoniec rozhodli, aby bod o návrhu na zmenu rozpočtu bol z rokovania zastupiteľstva stiahnutý, čím sa začala medzi primátorom a poslancami hádka. Budajov klub na protest opustil sálu a rokovanie bolo na 15 minút prerušené. Pri ďalšom prezenčnom hlasovaní už nebol dostatočný počet poslancov a primátor mestské zastupiteľstvo prerušil. 

"Mesto dobre hospodári, snažíme sa o to všetci, ale o to viac musíme dbať o transparentnosť. Predkladať poslancom, aby hádzali milióny eur hore-dole a neodovzdať im žiaden písomný doklad, je prejav arogancie moci, o to viac, že úradníci tieto doklady mali pripravené. Primátor ich zamedzil a keď sme sa ich dožadovali, prerušil rokovanie," argumentoval Budaj.

Poslanec Branislav Kaliský si myslí, že v programe rokovania bolo veľa vážnych bodov. "Primátor videl atmosféru, aká je v zastupiteľstve, tak si myslel, že asi nepoprechádzajú, tak to radšej zrušil," povedal. Námestník primátora Milan Černý uviedol, že zastupiteľstvo sa vrátilo do obdobia klasických obštrukcií klubu Budaja. "Opustili rokovaciu sálu, a tým znemožnili ďalšiemu fungovaniu zastupiteľstva. Myslím si, že primátor dodržal rokovací poriadok," skonštatoval.

Hádka medzi niektorými poslancami a primátorom pokračovala aj po skončení zastupiteľstva. Nesrovnal si zvolal tlačovú konferenciu, na ktorú sa chceli dostať aj poslanci najmä z Budajovho klubu. Mesto tomu chcelo zabrániť premiestnením brífingu do iných priestorov Primaciálneho paláca. Časť poslancov sa však s médiami dostala aj do kancelárie primátora, čomu chcel fyzicky zabrániť aj samotný Nesrovnal, no neúspešne. Poslanci momentálne zbierajú podpisy na zvolanie mimoriadneho mestského zastupiteľstva.

Viac o téme: BratislavaIvo Nesrovnal
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu