Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Nesrovnalovi buchli po vrecku: Odveta poslancov za neporiadnosť, príde o tisícku mesačne

Ivo Nesrovnal
Ivo Nesrovnal (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Bratislavskí mestskí poslanci dnes znížili primátorovi hlavného mesta Ivovi Nesrovnalovi od začiatku augusta mesačný plat na 3300 eur mesačne. Doteraz primátor zarábal mesačne 4500 eur. Poslanecký Bratislavský klub, ktorý zníženie platu navrhol, to zdôvodnil nefungujúcou komunikáciou medzi primátorom a mestským zastupiteľstvom či svojvôľou Nesrovnala v prípade nepodpisovania prijatých uznesení.

Poslanec Ján Hrčka tvrdí, že to, čo robí v súčasnosti primátor, je zneužitie právomoci verejného činiteľa a svojvôľa. Poukázal pritom na viaceré uznesenia mestského zastupiteľstva z júna, ktoré Nesrovnal odmietol podpísať. "On nepodpísal všetko, čo nebolo s ním odkonzultované, bez ohľadu na to, či to bolo zákonné alebo výhodné pre mesto. On si našiel zámienky. Robí to dlhodobejšie. Zastupiteľstvo sa preto rozhodlo, že je toho už veľa a pokiaľ neprehodnotí svoje správanie, bude mu znížený plat," priblížil Hrčka.

Poslanec Ján Budaj uviedol, že Nesrovnal sklamal i nádeje svojich podporovateľov. Primátor podľa neho opakovane porušuje rokovací poriadok mestského zastupiteľstva a vysmieva sa ľudom do očí. Pripomenul aj minuloročnú stratu hárkov petície proti hazardu v Bratislave z magistrátu.

"Nesúlad medzi názormi poslancov a primátora treba riešiť vecne, napríklad prelomením veta. Politika sa nerobí na znižovaní platu a nikdy s tým nebudem súhlasiť," skonštatoval poslanec Jozef Uhler, ktorý hlasoval proti zníženiu platu. Ako tvrdí, jedna vec je nesúlad v názoroch medzi primátorom a poslancami, druhá vec sú reálne výsledky v uliciach Bratislavy. "Primátor ich má, aj napriek tomu, že niektorí poslanci mu plat znížili," podotkol.

Nesrovnal dnešné rozhodnutie zastupiteľstva okomentoval tým, že Bratislave sa darí, mení sa k lepšiemu a je tu skupina ľudí, ktorá sa snaží, aby to tak nebolo. "Lebo potom strácajú možnosti ku konfliktom a sebaprezentácii. Títo ľudia blokujú rozvoj Bratislavy. Mňa ale neodradia a budem pokračovať v tom, čo ľudia považujú za dobré," uviedol s tým, že zníženie platu bude rešpektovať. To, že nepodpísal viaceré uznesenia, vysvetlil tak, že návrhy boli neodkonzultované, nekvalifikované, zle napísané a nerealizovateľné. 

Mestské zastupiteľstvo však prelomilo primátorovo veto v prípade nepodpísaných uznesení, ktoré prijalo v júni v rámci rokovania o zmene rozpočtu na tento rok a prerozdelení dosiahnutého prebytku 26 miliónov eur. Poslanci opätovne potvrdili aj uznesenie, v ktorom primátora žiadali, aby im každú žiadosť developera o vydanie štatútu významnej investície predložil na schválenie. Nesrovnal tvrdí, že treba zanalyzovať čo dnes mestské zastupiteľstvo odsúhlasilo. Právnici budú podľa jeho slov musieť povedať, či sa niečo prelomilo, alebo nie.

Viac o téme: PlatIvo Nesrovnal
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu