Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Danko na zasadnutí v Petrohrade: Slovensko zanedbalo voči Rusku veľa vecí

Andrej Danko
Andrej Danko (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

PETROHRAD – Predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS), ktorý sa dnes a v utorok zúčastňuje na výročnom zasadnutí Medziparlamentnej únie v Petrohrade, ocenil dôležitosť tohto podujatia ako príležitosti na bilaterálne stretnutia s predsedami parlamentov z viacerých kontinentov a získavanie nového pohľadu na rozličné medzinárodné problémy.

"Je veľmi dôležité, že na takejto úrovni človek vníma veľa problémov z iného pohľadu – otázky vzťahu cirkví, otázky vzťahu etník," zhodnotil Danko. Šéf slovenského parlamentu sa dnes neformálne stretol s predsedom Národnej rady Monaka Christophom Steinerom a predsedom arménskeho Národného zhromaždenia Arom Bablojanom. S najvyšším predstaviteľom arménskeho zákonodarného zboru dohodli termín jeho návštevy Slovenska koncom januára.

"S predsedom monackého parlamentu sme sa dohodli historicky prvýkrát na vytvorení skupiny priateľstva Národnej rady SR a Národnej rady Monackého kniežatstva. A súčasne sme dohodli termín bilaterálnych stretnutí," uviedol Danko. Zároveň vyslovil spokojnosť, že dnešným stretnutím na parlamentnej úrovni sa podarilo vyplniť "skulinku" v doterajších slovensko-monackých vzťahoch.

"Monacké kniežatstvo bolo jedným z mála parlamentov, s ktorým sme ešte nemali skupinu priateľstva," vysvetlil predseda NR SR. Slovensko má podľa Danka záujem o prehĺbenie vzájomných vzťahov s Monakom v rôznych oblastiach, osobitne v oblasti ekonomiky, predovšetkým investícií monackých podnikateľov do oblasti cestovného ruchu, kúpeľníctva - balneoterapie, chemického, textilného, odevného, farmaceutického priemyslu, transformácie plastov či mikroelektroniky.

Danko reagoval aj na kritiku svojej pracovnej cesty zo strany niektorých slovenských médií. Zdôraznil, že do Petrohradu pricestovali viaceré európske parlamentné delegácie vrátane nemeckej či maďarskej. Podľa Danka Slovensko veľa vecí vo vzťahoch s Ruskom zanedbalo, napríklad nevyužilo potenciál množstva učiteľov ruského jazyka.

"Veľa vecí sme vypustili, lebo sme chceli byť iní. Ale slovanská vzájomnosť a potreba spolupráce v ekonomickej oblasti je nutná," vyhlásil. "Ja verím, že sankcie do budúcna pominú a že sa znova rozhýbe obchod. Počúvam na každom kroku, že napriek sankciám tu rozkvitá obchod s členskými štátmi Európskej únie. Sú tu zástupcovia firiem zo Spojených štátov amerických a nemyslím si, že my Slováci by sme mali znova dopustiť, aby nám ušiel vlak," uviedol Danko a dodal, že na novembrovom stretnutí s predsedom ruskej Štátnej dumy Viačeslavom Volodinom sa bude snažiť ešte viac prehĺbiť spoluprácu parlamentov oboch krajín.

Danko sa v Rusku zúčastňuje na výročnom zasadnutí Medziparlamentnej únie, ktorá je najstaršou medzinárodnou politickou organizáciou na svete. Medziparlamentná únia sa so svojou 128-ročnou tradíciou považuje za jeden z oporných pilierov svetového politického dialógu popri Organizácii Spojených národov. Združuje národné parlamenty 173 štátov a ďalších 11 regionálnych parlamentných zhromaždení.

Danko sa stretol so šéfom petrohradského parlamentu

Predseda Národnej Rady SR Andrej Danko (SNS) sa dnes na záver rokovacieho dňa popri výročnom zasadnutí Medziparlamentnej únie v Petrohrade stretol s predsedom Zákonodarného zhromaždenia Petrohradu Viačeslavom Makarovom. Obe strany vyzdvihli veľmi korektný politický dialóg, uviedla šéfka odboru komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie NR SR Zuzana Čižmáriková.

"V rámci bilaterálnych vzťahov má svoje významné postavenie aj medziparlamentná spolupráca. Interakcia na úrovni zákonodarných zborov môže prispieť k pragmatickému dialógu na čo najvyššej úrovni, a preto jej prikladáme veľký význam," konštatoval na rokovaní Danko.

Viac o téme: Andrej Danko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu