Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Blaha v tom má jasno: Prezident Kiska mimoriadne zlyhal a mal by odstúpiť

Ľuboš Blaha
Ľuboš Blaha (Zdroj: TASR/Andrej Galica)

BRATISLAVA - Prezident SR Andrej Kiska mimoriadne zlyhal a mal by odstúpiť. Vyhlásil to v dnešnej diskusnej relácii TA3 V Politike poslanec Národnej rady (NR) SR Ľuboš Blaha (Smer-SD).

"Kiska spáchal opakovane daňový podvod, čo je niečo, čo nie že v slovenskej, ale európskej modernej histórii z pozície prezidenta nepoznáme. Nielen to, on klamal verejnosť," myslí si Blaha s tým, že ide o obrovské zlyhanie a obrovský škandál. „Toto je taká strašná kauza, že by mal podľa môjho názoru odstúpiť."

Podľa neho je zároveň absurdné, aby prezident vo svojej daňovej kauze zaťahoval do celej veci premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a aby svoju krajinu označil sa mafiánsky štát. Zároveň podotkol, že v minulosti v kauze Bašternák žiadal prezident vyvodenie zodpovednosti, avšak sám to v tomto prípade nerobí. Konanie prezidenta označil za nemorálne správanie.

S vyvodením zodpovednosti súhlasí aj opozičný poslanec Peter Pčolinský (Sme rodina), podľa ktorého má prezident veľký daňový problém. Ten by sa mal preto podľa poslanca postaviť a vyvodiť zodpovednosť. "Je to obrovské zlyhanie prezidenta SR," skonštatoval Pčolinský. Či by mal Kiska aj odstúpiť, je podľa neho na zvážení samotného prezidenta.

Na lepšie vysvetlenie celej kauzy zo strany prezidenta čaká aj podpredseda SNS Jaroslav Paška. Zároveň je však presvedčený, že by bolo dobré v prvom rade počkať na koniec vyšetrovania, a potom hodnotiť. "Treba nechať vecne prebiehať všetky konania a vyšetrovania, ktoré sú tu. Sú obnovené vyšetrovania, ktoré majú preskúmať veci, ktoré priniesla aj opozícia na stôl, tak ich treba nechať dobehnúť, a potom budeme hodnotiť," doplnil Paška.

Za pravdu mu dáva aj opozičný poslanec za SaS Martin Klus, ktorý si tiež myslí, že prezident by mal celú vec lepšie vysvetliť, keďže doteraz to z jeho strany bolo komunikačne nezvládnuté. Zároveň sa mu ale nepozdáva, keď vláda s viacerými korupčnými kauzami obviňuje hlavu štátu z tak závažných vecí a pýta sa, či týmto nechce opäť raz niekto niečo prekryť a čo sa deje vo vládnej koalícii, keď sa útočí na prezidenta. Zodpovednosť by podľa neho mali niesť viacerí, ak sa podozrenia alebo obvinenia dokážu, nielen v daňovej kauze prezidenta. 

Viac o téme: DaneAndrej Kiska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu