Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Nečakaná výmena v Smere: Kontroverzný poslanec s ďalšou funkciou, cestovateľ na účet daňovníkov

Ľuboš Blaha Zobraziť galériu (2)
Ľuboš Blaha (Zdroj: TASR/Andrej Galica)

BRATISLAVA - Obhajuje komunizmus, známy je svojimi kritickými postojmi voči Európskej únii, po novom sa stane vedúcim Stálej delegácie NR SR v Parlamentnom zhromaždení Rady Európy. Na novú funkciu poslanca Smeru Ľuboša Blahu reagoval s nevôľou najmä Miroslav Beblavý.

Ako sa píše v návrhu, o ktorom má rozhodnúť plénum NR SR, v pozícii šéfa by mal nahradiť Róberta Madeja. V prípade výmeny na tejto pozícii má ísť vraj o bežnú záležitosť.

Madej totiž budúci rok vraj nemá v určených termínoch možnosť cestovať mimo Slovenska a Smer hľadal dostatočnú náhradu, z ktorej vyšiel Blaha, ktorý pôsobil ako člen delegácie v minulom funkčnom období, ako logická voľba.

Nečakaná výmena v Smere:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky.sk)

Spomínaný návrh

Samotný poslanec si teda myslí, že je vhodným adeptom. „Táto otázka je aj tak dosť absurdná, keďže ju pokladáte predsedovi Výboru pre európske záležitosti, čo je najvyššia parlamentná funkcia z hľadiska európskej integrácie (EÚ) a keďže som na ňu bol zvolený, zjavne nie je problém, aby som zastával aj iné funkcie týkajúce sa zahraničnej politiky, vrátane pozície v Rade Európy, o ktorej sa bavíme,” odpovedal Topkám.

Moje názory sú legitímne, tvrdí Blaha

Blaha tvrdí, že jeho názory na EÚ sú úplne legitímne a jej rozhodnutia kritizuje najmä vtedy, ak sú „neoliberálne, elitárske a rusofóbne”. Zároveň uvádza, že sa iba snaží brániť záujmy Slovenska a jeho postoje idú v línii s postojmi Smeru.

„V Rade Európy sa však riešia úplne iné veci, najmä otázky ľudských práv a geopolitických sporov mimo EÚ, napríklad spor o Náhornom Karabachu či postoj k Rusku. Moje postoje v týchto otázkach sú dlhodobo známe a korešpondujú s názormi poslaneckého klubu SMER-SD,” uviedol.

Cestovanie na účet daňovníkov

Miroslav Beblavý, ktorý je členom zahraničného výboru, v tom má jasno. Blaha podľa neho nie je vhodným adeptom. Poukazuje najmä na to, že je veľkým zástancom komunistického režimu. Ten má v histórii na svedomí množstvo životov.

„Rada Európy sa zaoberá najmä ochranou ľudských práv a pán Blaha je známy podporou hnutí na potláčanie ľudských práv,” napísal pre Topky. Nezaradený poslanec zároveň dodal, že samotný Blaha ale bude spokojný, keďže „jeho hlavnou politickou činnosťou aj doteraz je cestovanie na účet daňovníkov.”

Droba by mu zakázal cestovať hocikam

Horúci odkaz zanechal aj Juraj Droba z SaS. „Ja by som najradšej poslancovi Blahovi aj s jeho pomýlenými zahranično-politickými názormi zakázal vycestovať kamkoľvek oficiálne ako reprezentantovi Slovenska (on nám reálne robí hanbu na medzinárodných fórach), avšak medzinárodné delegácie a nominácie do nich sú kompetenciou poslaneckých klubov,” napísal nový bratislavský župan.

Ako dodáva, Blaha má z pre neho nepochopiteľných dôvodov aj naďalej dôveru klubu Smeru a to napriek tomu, že podľa neho je Blahova názorová a hodnotová orientácia v rozpore s oficiálnou líniou slovenskej zahraničnej politiky.

Strana Smer ani Róbert Madej na naše otázky nereagovali.

Viac o téme: Róbert MadejĽuboš Blaha
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu