Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Drsné obvinenie na prezidenta, Kiska vraj zasahoval do vyšetrovania: Mečiarova bábka, vracia úder

Andrej Kiska
Andrej Kiska (Zdroj: TASR/Andrej Galica)

BRATISLAVA – Postup prezidenta SR Andreja Kisku, ktorý pred generálnym prokurátorom Jaromírom Čižnárom spomenul, že jeho rodinná firma je vyšetrovaná, bol krajne nevhodný. Domnieva sa tak bývalý generálny prokurátor Michal Vaľo. Konanie hlavy štátu vníma ako snahu ovplyvniť postup orgánov činných v trestnom konaní vo svoj prospech. Prezident sa však voči slovám ohradil a servítky si pred ústa nedával.

„Ak vysoko postavený politik povie generálnemu prokurátorovi raz, že má nejaký vlastný prípad a že sa obáva, aby konanie nebolo voči jeho osobe zaujaté, je to krajne nevhodné správanie, ktorého cieľom je zrejme ovplyvniť konanie v danej veci vo svoj prospech,“ uviedol Vaľo v písomnom vyhlásení.

Reagoval ním na úvahy o tom, či bolo prípustné konanie prezidenta, ktorý pred generálnym prokurátorom vyjadril opakovane obavu, že postup polície a prokuratúry voči spoločnosti, ktorú vlastnil so svojím bratom, nebude objektívny.

Jaromír Čižnár tlačovka

„Ak otázku na stav v konaní zopakuje aj pri nasledujúcich dvoch stretnutiach, a z nich navyše niektoré sám iniciuje, jeho cieľom je bez akýchkoľvek pochybností ovplyvniť konanie v danej veci vo svoj prospech,“ domnieva sa.

Mečiarova bábka, odkazuje prezident

Kiska reagoval na Vaľove slová prostredníctvom svojho hovorcu Romana Krpelana, pričom zvolil ostrú odpoveď. Vaľva nazval bábkou Vladimíra Mečiara a odkázal mu, že by mal radšej mlčať a byť rád, že sa na neho zabudlo.

„Médiá, ktoré zverejňujú slová Michala Vaľa, by nemali zabúdať, že bol bábkou Vladimíra Mečiara a je verejne známe, že v čase, keď bol generálny prokurátor v rokoch 1995 - 1998, prokuratúra nevyšetrila žiadnu politickú kauzu, napríklad únos syna prezidenta Michala Kováča a bol trestne stíhaný za to, že odmietol vykonať rozhodnutie vtedajšieho prezidenta o udelení milosti Oskarovi Fegyveresovi a obvineným v kauze Technopol, a preto by mal mlčať a byť rád, že sa už na neho zabudlo," uviedla hlava štátu v reakcii pre Topky.

Nepriame žiadosti

Vaľovi, ktorý funkciu generálneho prokurátora zastával v rokoch 1995 až 1998, sa podľa jeho slov nestalo, aby ho niekto priamo požiadal o intervenciu. Vysvetlil, že takéto žiadosti boli vždy len nepriame a podobali sa na konanie Kisku.

„Nikdy sa mne, ani žiadnemu inému prokurátorovi, s ktorým som sa o tom rozprával nestalo, aby za nami prišiel čo aj ten najlepší kamarát, tým menej nejaký politik, a priamo požiadal, aby prokurátor ovplyvnil konanie v nejakej veci v jeho prospech,“ priblížil.

„Vždy, ak niekto mal taký úmysel, tak len spomenul, že má taký a taký prípad a naopak zdôraznil, že nechce ovplyvňovať konanie a chce len, aby vec bola skončená zákonne a čo najskôr. Vždy som to chápal ako intervenciu a vždy som sa voči tomu ohradil,“ uviedol Vaľo.

Andrej Kiska: Fico klame

Bývalý generálny prokurátor pripúšťa, že výnimočne sa môžu vyskytnúť aj prípady, keď niekto priamo požiada prokurátora o zásah v jeho prospech a svoju žiadosť aj doloží nejakou "obáločkou". „V takom prípade však vždy pôjde o prokurátora, o ktorom má intervenujúci hodnoverné informácie, že je skorumpovaný. A nikdy takto nebude postupovať prezident republiky,“ zdôraznil.

Vaľo zároveň odsúdil výroky premiéra Roberta Fica a ministra vnútra Roberta Kaliňáka (obaja Smer-SD), ako aj prezidenta Kisku o trestnoprávnej vine v neskončených prípadoch.

„Škodlivé, a podľa Európskeho súdu pre ľudské práva aj odporujúce právu na prezumpciu neviny, sú vyjadrovania predstaviteľov štátu o trestnoprávnej vine vo veciach, ktoré nie sú právoplatne skončené, či už je to vyjadrenie premiéra Róberta Fica alebo ministra Róberta Kaliňáka o vine prezidenta Andreja Kisku z daňového podvodu, alebo naopak vyjadrenia prezidenta o vine premiéra zo zneužitia právomoci,“ doložil.

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár minulý týždeň opísal, ako ho prezident Andrej Kiska opakovane oslovil v roku 2015 s tým, že má obavu, že vyšetrovanie daní jeho rodinnej firmy KTAG nebude objektívne, vzhľadom k jeho osobe. Čižnár takéto konanie Kisku nevnímal ako snahu o ovplyvňovanie.

Naopak, premiér Fico o schôdzke, ktorej sa okrem neho, Čižnára a Kisku zúčastnil ešte riaditeľ SIS povedal, že prezident žiadal, aby mu predstaviteľ orgánu činného v trestnom konaní pomohol vybaviť vec vratiek DPH v jeho a bratovej firme. To Kiska odmietol, tvrdí, že do prípadu nezasahoval.

Viac o téme: Andrej KiskaMichal Vaľo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu