Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Hnutie Progresívne Slovensko predstavilo svoju víziu pre krajinu

Progresívne Slovensko
Progresívne Slovensko (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

BRATISLAVA - Hnutie Progresívne Slovensko dnes predstavilo svoj plán o budúcnosti Slovenska, ktorá bude postavená na modernom ekonomickom modeli a sebavedomom a pevnom mieste v centre Európy. Agentúru SITA o tom informoval predseda Správnej rady Progresívneho Slovenska Ivan Štefunko.

Podľa vízie hnutia Slovensko definitívne vykročí z tieňa postkomunizmu a stane sa z neho krajina, ktorá má budúcnosť. „Predseda vlády rád hovorí o tom, že neexistuje alternatíva jeho predstavy o riadení krajiny. Nie je to pravda. Dnes predkladáme komplexnú predstavu o tom, kam by malo Slovensko kráčať. Toto bude základ našej ponuky pre občanov, ktorú budeme ďalej rozširovať pri diskusiách s ľuďmi po celom Slovensku v nasledujúcom období”, uviedol v tlačovej správe Ivan Štefunko.

Podľa Štefunka nastáva nová éra technologických zmien a geopolitických otrasov a kľúč k rozvoju Slovenska neleží v montážnych halách, ale vo vzdelanej spoločnosti, schopnej konkurovať svojimi vlastnými ideami a riešeniami. „Mierou jej úspechu nebude počet vyvezených áut, ale počet kvalitných škôl a nových vedeckých patentov. Zmyslom jej ekonomickej aktivity nebude rast HDP, ale tvorba príležitostí na plnohodnotný a dôstojný život pre každého. Vzdelávanie sa preto musí stať dnes tak významnou témou, ako bola kedysi rovná daň.” povedal predseda Správnej rady Progresívneho Slovenska.

Na dokumente, ktorý Progresívne Slovensko predstavilo na dnešnej tlačovej konferencii, spolupracoval vyše 50 odborníkov z rôznych oblastí. O vízii bude diskutovať aj vyše dvesto účastníkov odbornej Ideovej konferencie, ktorá sa začne v Bratislave v pondelok 18. septembra. „Jedným z dôvodov pre vznik Progresívneho Slovenska bola prehlbujúca sa ideová vyprázdnenosť našej politiky. Týmto dokumentom chceme ukázať, že nám nejde len o kritiku, ale najmä o pozitívnu víziu toho, kam by sa krajina mala posunúť”, povedala členka Správnej rady Progresívneho Slovenska Zora Jaurová, ktorá je jednou zo spoluautorov dokumentu.

Vízia Progresívneho Slovenska identifikuje priority, na ktorých by mal byť postavený plán budúceho rozvoja krajiny a jeho súčasťou je aj 13 konkrétnych merateľných cieľov, ktoré chce hnutie realizovať. Medzi tieto ciele patrí napríklad zlepšenie výsledkov slovenských žiakov v PISA testoch na úroveň najlepších krajín v regióne, zníženie priemernej dĺžky súdnych sporov o polovicu, či posun medzi 25 najlepších krajín v indexe miery šťastia OSN (World Happiness Report) a indexe dobrej krajiny (Good Country Index).

Viac o téme: Progresívne SlovenskoIvan Štefunko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu