Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Nicholsonová sa obrátila na Národný bezpečnostný úrad, jeho stanovisko bude pre ňu záväzné

Lucia Ďuriš-Nicholsonová
Lucia Ďuriš-Nicholsonová (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA - Sme svedkami rozkladu právneho štátu. Povedala to dnes na tlačovej besede podpredsedníčka parlamentu za opozičnú SaS Lucia Ďuriš Nicholsonová, ktorá dostala do svojej poštovej schránky utajenú kriminálnu informáciu z NAKA, hovoriacu o podozreniach z korupcie predsedu Národnej rady SR a SNS Andreja Danka.

Ako uviedla, hoci obsah dokumentu je predmetom utajovanej skutočnosti, po formálnej stránke spĺňa všetky náležitosti pravého dokumentu. "Utajovaný režim sa vzťahuje na obsah, nie na formálnu časť informácie," uviedla a dodala, že dokument obsahuje dátum vyhotovenia, meno spracovateľa, lehotu uloženia, registratúrnu značku. Hodnovernosť zdroja je na dokumente označená najvyšším stupňom A1. Ďuriš Nicholsonová sa s prípadom obrátila aj na Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) a Ministerstvo vnútra SR. Žiada, aby sa k informácii, ktorú dostala, vyjadrili. "Národný bezpečnostný úrad musí dať jednoznačné stanovisko, to bude pre mňa záväzné," uviedla.

"V rezorte ministra Roberta Kaliňáka nastala smrť z oplašenia," uviedla Ďuriš Nicholsonová s tým, že "NAKA prostredníctvom riaditeľa Petra Hraška zareagovala, že to považuje za vyfabulované informácie". "Inšpekcia ministerstva vnútra pod vedením generálneho riaditeľa Milana Lučanského zareagovala tak, že nespochybnila relevantnosť informácie," povedala podpredsedníčka parlamentu s tým, že z jedného rezortu vnútra jej poslali k dokumentu dve protichodné stanoviská. Podľa nej vyfabulovať takýto dokument je takmer nemožné, ale je možné preveriť pravdivosť informácií. Ministra vnútra Roberta Kaliňáka vyzvala, aby zdôvodnil, prečo sa inštitúcie pod jeho vedením správajú protichodne.

"NAKA sa pod vedením ministra Kaliňáka správa presne tak, ako kedysi SIS pod vedením Vladimíra Mečiara. Je zrejmé, že je využívaná na vytváranie kriminálnych informácií, ktoré potom nemusia slúžiť ako podklad na ďalšie vyšetrovanie, ale slúžia ako zbraň na vydieranie a zastrašovanie koaličných partnerov, či už v otázkach ekonomických, alebo v otázkach politických," povedala a dodala, že ak by bola pravda, že ide o podvrh a ak by to potvrdil aj NBÚ, tak môže zverejniť všetko bez právnych následkov. "A som na to pripravená to kedykoľvek urobiť," uviedla. Podľa nej koaliční politici nekonajú podľa vlastného vedomia a svedomia. Podľa nej konajú "na základe zobchodovania takýchto informácií a na základe strachu".

Podla opozičného poslanca Milana Krajniaka ide o spravodajskú hru. "Na predsedu Národnej rady Andreja Danka sa mali zadovážiť dokumenty slúžiace na jeho kompromitáciu a únikom týchto materiálov mala byť dosiahnutá definitívna politická likvidácia ministra vnútra Roberta Kaliňáka," povedal Krajniak.

Poslanec NR SR Jozef Mihál (nezaradený) sa pýta, či je celý prípad spravodajská hra. "V pozadí sa hrajú hry ľudí, ktorí majú záujem na ovládnutí tohto štátu z pozadia. Ak je informácia pravdivá, tak len potvrdzuje, že dochádza k značnej korupcii na ministerstve školstva, pokiaľ ide o prideľovanie eurofondov," uviedol s tým, že sa obáva, že pri súčasnej konštelácii "zlodejov, ktorí kryjú zlodejov, sa občania pravdu nedozvedia".

Podpredsedníčka parlamentu Lucia Nicholsonová (SaS) v rozprave k odvolávaniu ministra práce Jána Richtera (Smer-SD) minulý týždeň vyhlásila, že dostala utajenú kriminálnu informáciu z NAKA, ktorá hovorí o podozreniach z korupcie predsedu Národnej rady SR a SNS Andreja Danka. „Ide o informáciu od zdroja, ktorý polícia vyhodnotila najvyšším stupňom dôveryhodnosti – A1. Podľa kriminálnej informácie by mal byť predseda parlamentu Andrej Danko zapletený do korupčného škandálu v súvislosti s eurofondmi pod ministerstvom školstva,“ povedala Nicholsonová. Informácia je z 19. augusta 2016. Na svojom webe o tom informoval Denník N.

Viac o téme: Lucia Ďuriš Nicholsonová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu