Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

ONLINE Koaličná kríza vrcholí! Viacerí členovia SNS už nechcú byť vo vláde s Ficom

Andrej Danko Zobraziť galériu (2)
Andrej Danko (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA - V koalícii to poriadne vrie aj dnes. Eskalácia nastala potom, ako Robert Fico zvolal rokovanie vlády. Predseda vlády to odôvodnil tým, že sú body programu, ktoré znesú odklad, ale o jednom musí kabinet rokovať. Danko ešte predtým varoval, že v takomto prípade v koalícii končí.

- Vláda nerokovala

- Danko dnes oznámil, že v SNS zvažujú odchod z koalície

- Na vyjadrenie Fica sa čaká už vyše hodinu

- SNS zverejnila nové požiadavky

situáciu sledujeme online:

15:45 Štefanec: Fico môže porušiť ústavu, nemá správny mandát

Poslanec Európskeho parlamentu (EP) a bývalý predseda Výboru NRSR pre európske záležitosti Ivan Štefanec (KDH, EĽS) upozorňuje, že predseda vlády Slovenskej republiky Robert Fico nemá mandát na to, aby pristúpil na francúzsky návrh novely Smernice o vysielaní pracovníkov. Ak s ním bude napriek tomu súhlasiť, poruší ústavný zákon. "Návrh novely Smernice, ktorý podporuje Francúzsko by znamenal vážne poškodenie slovenských firiem pôsobiacich v rámci spoločného európskeho trhu. Ak s ním bude premiér Fico súhlasiť, poprie nielen stanovisko vlastného Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny, ale poruší aj ústavný zákon, pretože na takéto konanie nemá mandát Výboru pre európske záležitosti. Vzhľadom na predchádzajúce skúsenosti hrozí, že Fico sa opäť podvolí a prijme rozhodnutie, ktoré je proti záujmom Slovenska a jeho občanov."

15:15 Predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) odcestoval na stretnutie premiérov krajín S3 (tzv. Slavkovský formát) s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom, ktoré sa uskutoční dnes v rakúskom Salzburgu. Rokovať budú o budúcnosti Únie s dôrazom na problematiku pracovného trhu, konkrétne o smernici o vysielaní pracovníkov.

13:00 MOST-HÍD: Vyzývame na korektnú koaličnú spoluprácu

Most-Híd vyzýva koaličných partnerov na rozvážny postup pred piatkovou (25.8.) Koaličnou radou. Odkazovanie požiadaviek jednotlivých strán cez médiá považuje za nezrelý politický marketing.       "Vyzývame na korektnú koaličnú spoluprácu tak, ako sme sa dohodli na začiatku. Pred médiá, podľa nás, patria politické dohody a nie politické návrhy. Vytĺkanie politických bodov nie je úlohou dnešného dňa," píše sa v stanovisku. Tou je podľa neho - ak stále platí deklarovaná snaha koaličných partnerov o zachovanie stability a pokoja v krajine – vrátiť sa k pracovnému stolu a rokovať.  "Most-Híd takto postupoval a bude postupovať. Preto bude iniciovať, aby sa v budúcnosti o návrhoch, ktoré sa dostanú skôr pred médiá ako na rokovací stôl, nerokovalo," uvádza sa v stanovisku strany.

12:50 Fico a Danko podľa KDH porušujú zákon. Fico získal mandát protizákonne a dovolím si tvrdiť, že podvodom. Tvrdí šéf KDH Alojz Hlina.

12:15 Šefčovič odmietol odpovedať na otázku, či podpora ministrov SNS bola súčasťou väčšej dohody medzi Ficom a Dankom.

12:09 Na vyhlásenie premiér Fico neprišiel, lebo sa údajne pripravuje na zahraničnú pracovnú cestu.

12:06 Hovorkyňa predsedu vlády oznámila, že vláda schválila Ficovi mandát zastupovať Slovensko v zahraničí aj s francúzskym prezidentom. Za hlasovali aj ministri SNS. Hlasovanie sa uskutočnilo per rollam (na diaľku, písomne). Osobné rokovanie vlády sa teda dnes neusutočnilo.

12:05 Namiesto Roberta Fica prišiel na tlačovú konferenciu Maroš Šefčovič.

 

11:42 O 13:00 je avizovaná tlačová beseda s prezidentom policajného zboru. Téma znie desivo: Zmena stupňa teroristického ohrozenia Slovenskej republiky

11:35 OĽaNo žiada Fica

Hnutie OĽaNO-NOVA žiada premiéra Roberta Fica, aby vyjednal na dnešnom stretnutí s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom lepšie podmienky pre Slovensko. "Premiér dnes plánuje zmeniť na rokovaní s francúzskym prezidentom dlhodobé odmietavé stanovisko Slovenska a chce odsúhlasiť zásadnú zmenu európskych pravidiel pre vyslaných pracovníkov.

11:34 Sas hovorí o neštandardnej situácii

Minister školstva Peter Plavčan urobil ďalšiu dieru do slovenskej politickej kultúry, keď prezidentovi Andrejovi Kiskovi zaslal abdikačný list s termínom svojho odchodu z funkcie 31. augusta. Tvrdí to strana Sloboda a Solidarita (SaS). Liberáli upozorňujú, že doteraz všetci ministri odišli z funkcií dňom doručenia svojej abdikácie. Plavčanov spôsob je podľa SaS neúctivý k hlave štátu a zvyšuje podozrenie, že minister po sebe zametá stopy a nestihne to skôr ako do konca augusta. Agentúre SITA poskytla stanovisko hovorkyňa SaS Katarína Svrčeková.

11:20 Smer rokuje ako ďalej.

Robert Fico od rána rokuje so svojimi ministrami a vedením strany o tom, ako budú postupovať. Fico má dnes odísť na zahraničnú pracovnú cestu. Čas sa kráti.

11:15 Vchádza na Úrad vlády dodávka, ktorá preváža premiéra.

11:07 SNS v protiútoku

SNS po Ficovom oznámení o vyhlásení poslala tlačovú správu, ktorá sa týka boja proti korupcii. V nej tvrdí, že budú žiadať prísnejšie pravidlá pri zverejňovaní majetkových priznaní. Strana chce o tom rokovať v piatok na koaličnej rade.

„Ak má naozaj vláda taký záujem o boj proti korupcii, musí ísť sama príkladom. Pre žiadneho ministra, ani pre verejného činiteľa, nemôže byť problémom podrobne zdokladovať celý svoj majetok,“ vyhlásil Andrej Danko.

11:06 Nové majetkové priznania

„Pre každého, kto je v politike, vo vláde, či na rôznych štátnych postoch, musí byť samozrejmé, že vie zdokladovať každé jedno euro, alebo kúpu nehnuteľnosti, či drahého autá a šperku,“ dodal. SNS chce tiež navrhnúť vytvorenie komisie, ktorá bude na návrhu nového spôsobu zverejňovania majetku pracovať.

11:05 Na vyhlásenie Roberta Fica sa čaká už viac ako 30 minút.

11:00 Na Úrade vlády sa malo 10:30 začať rokovanie vlády, to však nebude.

Problémy v koalícii sa naďalej prehlbujú. Najnovšie Andrej Danko priznal, že mnohí členovia SNS sú za vystúpenie zo súčasnej vlády.

10:42 SNS zvažuje odchod z vlády

„Mnohí naši členovia chcú vystúpiť z tejto vlády, ale je mojou povinnosťou poradiť sa so všetkými štruktúrami strany a konať tak, ako to cíti naša členská základňa. Verím však, že je tu stále ešte možnosť dohody," povedal predseda SNS v rozhovore pre Plus 7 dní.

10:30 Danko zvolal Grémium

 Predseda Národnej rady Slovenskej republiky Andrej Danko zvolal poslanecké grémium na štvrtok 24. augusta. Predmetom rokovania bude príprava slávnostného zasadnutia Národnej rady Slovenskej republiky pri príležitosti 25. výročia prijatia Ústavy Slovenskej republiky a Dňa otvorených dverí, ktorý sa uskutoční 1. septembra.

Grémium sa bude venovať taktiež návrhu programu 19. schôdze Národnej rady Slovenskej republiky so začiatkom 5. septembra, na programe ktorej je 90 bodov. Ťažiskom rokovania nadchádzajúcej schôdze budú zákony z oblasti ekonomiky, zdravotníctva a zákony sociálneho charakteru.

Národniari oceňujú Ficove rozhodnutie

Slovenská národná strana (SNS) podľa predsedu poslaneckého klubu Tibora Bernaťáka oceňuje, že premiér Robert Fico nezvolal vládu, ako ho o to žiadali národniari. Ako povedal Bernaťák, ministri za SNS podporia per rollam mandát pre premiéra Roberta Fica na rokovanie s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom, ktoré bude dnes popoludní.

Vo štvrtok bude podľa Bernaťáka zasadať rozšírené Predsedníctvo SNS aj s účasťou členov poslaneckého klubu strany v NR SR. To sa bude zaoberať situáciou v koalícii, ktorá vznikla po vypovedaní Koaličnej zmluvy zo strany SNS 7. augusta a odvolaním ministra školstva Petra Plavčana (nominanta SNS) predsedom vlády, ktoré Andrej Danko označuje za verejnú popravu. Podľa Bernaťáka to po nútenej abdikácii Plavčana v poslaneckom klube vrie, pretože členovia klubu SNS podporili ministra práce Jána Richtera pri odvolávaní opozíciou v parlamente, aj keď s nevôľou. „Poslanci SNS sa však vtedy správali zodpovedne ku koalícii,“ konštatoval Bernaťák.

Tibor Bernaťák
Zobraziť galériu (2)
Tibor Bernaťák  (Zdroj: SITA)

Predseda SNS Andrej Danko vypovedal pred dvoma týždňami Koaličnú zmluvu a žiada zmeny vo fungovaní koalície. Odvtedy sú vzťahy v koalícii napäté. Lídri koalície by sa mali stretnúť a rokovať o ďalšom spoločnom fungovaní v piatok. Národniari podľa predsedu poslaneckého klubu Tibora Bernaťáka preto požiadali o presun rokovania vlády, aby sa všetky nejasnosti vysvetlili a aby následne mohla vláda riadne rokovať.

Fico pôvodne zvolal rokovanie vlády na stredu s viacbodovým programom. Neskôr oznámili, že vláda rokovať bude, ale len o jedinom bode, a to formou per rollam, teda písomne formou obežníka. Ide o schválenie mandátu pre premiéra na dnešné stretnutie premiérov Slovenska, Česka a Rakúska s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom v rakúskom Salzburgu.

Viac o téme: KoalíciaSNSRóbert FicoPeter PlavčanAdrej Danko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu