Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Koaličná kríza zažehnaná nie je, tvrdí analytik: SNS je zadefinovaná ako nevypočitateľný partner

Ján Baránek
Ján Baránek (Zdroj: glob.sk)

BRATISLAVA - Koaličná kríza zažehnaná nie je. Situácia sa totiž zmenila oproti stavu spred krízy v tom, že dnes je SNS zadefinovaná ako nevypočitateľný partner a jeho koaliční partneri musia byť v neustálom strehu. Povedal to dnes analytik Ján Baránek s tým, že "ping-pong", kto príde na Koaličnú radu a kto nepríde, vyriešili vládne strany Smer-SD, SNS a Most-Híd šalamúnsky.

Baránek narážal na vyhlásenie úradu vlády, že koaliční partneri sa dohodli na časovom harmonograme prípravy dodatku ku Koaličnej zmluve. „Samozrejme, najpodstatnejšie bude, čo bude v dodatku ku Koaličnej zmluve. Tam sa ukáže, o čom bol celý tento konflikt a kríza. Vyjadrenie úradu vlády je len takým pokračovaním naťahovania sa," uviedol s tým, že takéto doťahovanie sa a podobné postupy ešte v slovenskej politike nezažil.

„Najhoršie na tom je, že my sa snažíme racionálne vysvetliť iracionálne problémy. Celá táto kríza bola od začiatku iracionálna, lebo nič nesignalizovalo, že by k niečomu malo prísť," povedal Baránek. Nepredpokladá však, že v dodatku bude niečo veľké. Ako príklad uviedol požiadavku SNS pomôcť slovenskému kúpeľníctvu, či rozvoj cyklotrás. „Neviem, kto v SNS to vymýšľal, bol to úplný diletant, lebo toto všetko má jednu strechu a tou je rozvoj turizmu," povedal.

Predsedovia vládnych strán Smer-SD, SNS a Most-Híd Robert Fico, Andrej Danko a Béla Bugár sa po pondelňajších a dnešných konzultáciách dohodli na riadnom priebehu a na schválení programu zasadnutia vlády SR v stredu 16. augusta. "Rovnako sa dohodli na časovom harmonograme prípravy dodatku ku Koaličnej zmluve s osobitným zreteľom na ďalšie priority Programového vyhlásenia vlády SR. Vzhľadom na blížiace sa voľby do VÚC vyjadrili záujem vytvoriť konzultačné mechanizmy aj na nižších politických úrovniach," informovala hovorkyňa vlády Beatrice Szabóová s tým, že po konzultáciách nie je potrebné Koaličnú radu uskutočniť.

"Predsedovia vládnych strán vyjadrujú znepokojenie nad skutočnosťou, že médiá uverejňujú narastajúci počet nepravdivých a polopravdivých informácií s cieľom vytvárať za každú cenu napätie v spoločnosti a útočiť na stabilitu vlády," dodala Szabóová.

Koaličná rada sa mala pôvodne uskutočniť dnes o 19:00. Podľa informácií však predseda národniarov Danko Koaličnú radu zrušil pre vyjadrenia niektorých členov Smeru. Ešte pred tým bola Koaličná rada naplánovaná na piatok, pre Ficove zdravotné problémy sa však neuskutočnila. Koaličná kríza nastala po tom, čo Danko v pondelok 7. augusta vypovedal Koaličnú zmluvu.

Viac o téme: VládaSlovenskoSNSKoalícia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu