Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

EXKLUZÍVNE Koaličná kríza robí dusno aj v Moste: Unikol Bugárov list, tajný príkaz!

Béla Bugár
Béla Bugár (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Už keď sa zdalo, že v koalícii je pokoj zbraniam, všetko sa otočilo. V koalícii je poriadne dusno a preto sa zrejme rozhodol konať šéf Mostu Béla Bugár. Svojim podriadeným a poslancom nariadil jasné príkazy. Topkám sa ich podarilo odhaliť.

Dlhoročný politický matador a šéf Mostu-Híd sa rozhodol, že už bolo dosť prepierania špinavého koaličného prádla na verejnosti a chce s tým skoncovať.

A preto vydal rozkaz, aby jeho podriadení, teda poslanci a členovia strany, nekomentovali súčasné dianie v koalícii. "Na základe požiadavky predsedu strany Vás prosím o nekomentovanie súčasného diania v koalícii. Za stranu komunikuje túto záležitosť len predseda strany. Ďakujem," varoval členov strany a poslancov generálny manažér Mostu-Híd Matej Kováč s tým, že o ďalšom postupe budú informovaní.

Je otázne, ako budú tento rozkaz šéfa podriadení dodržiavať. Lucia Žitňanská, nominantka Mostu na poste ministerky spravodlivosti, zrejme Bugárovu vývu rešpektovať nebude. Denníku N povedala, že nebude počúvať ani výzvu národniarov, aby ministri z iných strán nekomentovali rezorty SNS. "Som slobodný človek, a tým je, myslím, povedané všetko."

Fico odvoláva Plavčana

Fico odvolal Plavčana

Pýtali sme sa aj koaličných partnerov Mostu, teda Smeru a SNS, čo na to hovoria a či aj oni vydali pokyny k poslancom a členom, aby sa nevyjadrovali ku koaličnej kríze. Do uzávierky nám však neodpovedali.

Kde kríza začala

Koaličnú krízu spustil škandál s udeľovaním eurofondov na ministerstve školstva, ktoré vedie nominant SNS Peter Plavčan a následné vypovedanie koaličnej zmluvy (7. augusta) šéfom národniarov Andrejom Dankom. Odvtedy je medzi lídrami trojkoalície veľmi dusno.

Podrazil ma

Včera však premiér Fico zakročil a ministra školstva odvolal. O tomto sa mal predseda parlamentu dozvedieť iba z televízie, ktorú práve sledoval. Ihneď po oznámení prekvapivej správy, že mu končí minister, povedal na adresu Fica "podrazil ma".

Danko hovorí o Ficovom kroku

Predseda SNS Andrej Danko reaguje na odvolanie ministra Plavčana.

Národniari pripustili, že aj za spustením kauzy vidia kroky z Úradu vlády. Zároveň upodozrievajú Smer-SD zo spolupráce s OĽaNO na diskreditácii SNS. Bugár odkázal Jaroslavovi Paškovi z SNS, ktorý toto vyhlásil, že má úpal.

Na očakávanej tlačovke neskôr Danko iba potvrdil, že Plavčan končí a že bude chcieť nové dodatky v koaličnej zmluve. Následne povedal, že si berie štyri dni voľna a bude premýšľať, čo ďalej.
 

Viac o téme: KoalíciaBéla BugárMost-Híd
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu