Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Jahnátek je novým šéfom ÚRSO: Úrad chce viac otvoriť verejnosti

Ľubomír Jahnátek
Ľubomír Jahnátek (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) bude transparentnejší, vyhlásil v utorok nový šéf úradu Ľubomír Jahnátek, ktorého do tejto funkcie vymenoval vládny kabinet na svojom pondelkovom rokovaní.

"Mojou predstavou je otvoriť ÚRSO verejnosti. Mali by sme viac komunikovať s verejnosťou a dávať na rady podnikateľov, ktorí chcú mať predvídateľné ceny. Nemôžu byť prekvapení, ako sa tieto ceny menia z roka na rok," povedal na brífingu Jahnátek. Do funkcie ho uviedol v utorok predseda vlády SR Robert Fico.

"Nemôžem mať žiadne požiadavky na pána predsedu, lebo toto je nezávislý úrad, ale mám prosbu. Spočíva v tom, aby úrad maximálne využíval možnosti, ktorý regulačný rámec tomuto úradu dáva. Aby sa úrad riadne pozeral na všetky nákladové položky, ktoré firmy dávajú do cenových návrhov, či už ide o cenu plynu alebo cenu elektrickej energie a iných komodít, o ktorých tento regulačný úrad rozhoduje," povedal Fico.

Jedným z prvých krokov nového predsedu regulačného úradu bude stiahnutie vyhlášok na výpočet cien elektriny, vody a tepla, ktoré vydalo ešte bývalé vedenie ÚRSO. "Už dnes nedodržali povinnosť zo zákona, nie je tam zahrnutý ekonomicky dopad na jednotlivé odbytové skupiny. Čiže jedným z prvých krokov bude, že tieto vyhlášky dám stiahnuť. Nebudem suplovať lajdáckosť niekoho iného," podotkol Jahnátek.

Janátek chce tiež preveriť majetok, ktorý vstupuje do výpočtu regulovaných cien, a na ktorý vláda vyčlenila okolo 1,8 milióna eur. "Bolo to platené zo štátnych prostriedkov a nikto okrem pár ľudí nevie, ako analýza dopadla. Výsledok bol, že po analýze, ktorá mala znamenať zlacnenie cien energií pre niektoré skupiny občanov, sa ceny energií zdvihli. Toto musíme veľmi rýchlo doriešiť," skonštatoval.

Okrem toho Jahnátek plánuje v najbližšom období sprehľadniť tvorbu cien energií. "Aby tvorba cien nebola vždy len vecou príslušného odboru a predsedu, ale aby tam bol ešte minimálne medzičlánok, ktorý bude vidieť do tvorby cien, aby ceny neboli Pandorina skrinka, z ktorej niečo vylezie, ale aby boli dopredu sledovateľné," vyhlásil.

Doterajšieho poslanca parlamentu a bývalého ministra hospodárstva a pôdohospodárstva do pozície predsedu regulačného úradu odporučila výberová komisia na základe výsledkov výberového konania. Jahnátka do výberového konania nominovala Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení SR (AZZZ), komisia ho vybrala spomedzi štyroch kandidátov. Osemčlenná výberová komisia bola zložená zo štyroch zástupcov ministerstva hospodárstva. Ďalšie štyri stoličky v komisii obsadili zástupcovia AZZZ, Klubu 500, Republikovej únie zamestnávateľov a Združenia miest a obcí Slovenska.

Viac o téme: Ľubomír Jahnátek
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu