Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Novým šéfom Úradu pre reguláciu sieťových odvetví sa stal Ľubomír Jahnátek

Ľubomír Jahnátek
Ľubomír Jahnátek (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ľubomír Jahnátek sa stal šéfom Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO). Do funkcie ho vymenovala vláda SR na dnešnom rokovaní. Ako po skončení rokovania uviedol premiér Robert Fico, Ľubomír Jahnátek bol výrazne lepší ako ostatní kandidáti. Funkčné obdobie sa mu začína od utorka 25. júla. „Potrebujem, aby sme na Slovensku mali silný regulačný rámec. Úrad je dôležitý, má svoje kompetencie a ja očakávam od nového predsedu Úradu pre reguláciu sieťových odvetví, že tento silný regulačný rámec bude aj náležite využívať,“ povedal Fico.

Doterajšieho poslanca Národnej rady SR a bývalého ministra hospodárstva a pôdohospodárstva do pozície predsedu regulačného úradu odporučila výberová komisia na základe výberového konania. Jahnátka do výberového konania nominovala Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR (AZZZ), komisia ho vybrala spomedzi štyroch kandidátov. Osemčlenná výberová komisia bola zložená zo štyroch členov ministerstva hospodárstva. Ďalšie štyri stoličky v komisii obsadili zástupcovia AZZZ, Klubu 500, Republikovej únie zamestnávateľov a Združenia miest a obcí Slovenska.

Podľa štátneho tajomníka rezortu hospodárstva Vojtcha Ferencza je Jahnátek politicky nezávislý kandidát a nezávislý odborník. "Pán Jahnátek nám načrtol svoju víziu, chce sa zaoberať vyhláškami v elektroenergetike, v tepelnom hospodárstve, v plynárenstve," povedal Ferencz.

Po rozhodnutí výberovej komisie sa Jahnátek vyjadril, že v prvom rade chce otvoriť úrad verejnosti. Za veľmi dôležité považuje aj nastavenie pravidiel regulácie v sieťových odvetviach na niekoľko rokov dopredu, aby sa zabezpečila predvídateľnosť cien energií. Ako dodal, potrebné bude čo najskôr vyriešiť aj “ističový problém“, ktorý bol za chaosom s cenami energií na začiatku tohto roka. Jahnátek sa taktiež chce znova pozrieť na odpisovanie majetkov energetických spoločností. Akútny problém vidí aj v nastavení tarify za prevádzkovanie systému, ktorá tvorí časť z ceny elektriny a ktorá v sebe zahŕňa aj podporu obnoviteľných zdrojov.

Jahnátka v poslaneckých laviciach nahradí Darina Gabániová

Nového šéfa Úradu pre reguláciu sieťových odvetví Ľubomíra Jahnátka, ktorého dnes do funkcie vymenovala vláda, nahradí v parlamente Darina Gabániová. Tá kandidovala v parlamentných voľbách zo 70. miesta. Získala 235 preferenčných hlasov. Poslanecký sľub by mala zložil na septembrovej schôdzi zákonodarného zboru.

Gabániová pôsobila v NR SR od roku 2002, a to až do roku 2016. V minulosti sa „preslávila“ tým, že mala ako poslaneckú asistentku nevestu Juraja Širokého. Gabániová vyštudovala Lekárku fakultu UK v Bratislave. Pôsobila ako stomatologička v Košiciach.

Viac o téme: Ľubomír JahnátekÚRSO
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu