Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

AKTUALIZOVANÉ Veľká koaličná kríza: Mimoriadne stretnutie Fica s Dankom

Medzi Robertom Ficom a Andrejom Dankom to opäť vrie.
Medzi Robertom Ficom a Andrejom Dankom to opäť vrie. (Zdroj: Foto: TASR/Dano Veselský, Martin Baumann)

BRATISLAVA - Oslavy sviatku Cyrila a Metoda vyvolali vo vládnej koalícii poriadnu krízu. Medzi premiérom Robertom Ficom a šéfom SNS to opäť vrie. Úrad vlády dnes preto mimoriadne zrušil posledné rokovanie vlády pred prázdninami. Fico však na stretnutí s Dankom krízu poprel

Dnes ráno dostali podľa Denníka N ministri oznam, že sa rokovanie vlády ruší. Tlačový odbor krátko na to informoval aj médiá. "Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR upozorňuje médiá, že 65. rokovanie vlády SR sa dnes neuskutoční. O náhradnom termíne budú médiá informovať." 

Dôvodom zrušenia rokovana vlády je opätovná kríza medzi Andrejom Dankom a Robertom Ficom. Šéf SNS mal preto po včerajších udalostiach povedať svojím ministrom, aby na rokovanie nešli. Kríza vznikla potom, ako včera Andrejovi Dankovi zakázali vstup na slávnosti na hrade Devín

Na rozhodnutie Roberta Fica reagoval statusom na sociálnej sieti Facebook. "Z protokolu Úradu vlády SR však dostal odpoveď, že jeho prejav nie je na oslavách žiadúci a preto sa osláv nezúčastnil."

Fico krízu poprel

Robert Fico sa dnes kvôli avizovanej vládnej kríze stretol s Andrejom Dankom. Nedorozumenie vysvetlil medzi protokolmi. "Došlo k elementárnemu nedorozumeniu medzi protokolmi Národnej rady a Úradu vlády Slovenskej republiky," uviedol Fico na margo medializovanej informácie. Rokovanie vlády vraj odložili preto, lebo premiér čakal vyriešenie platov učiteľov. 

"Dohodol som sa s pánom predsedom parlamentu, pretože vidíme rôzne možnosti ako sa postaviť k tomu, čo sme učiteľom sľúbili, že vláda sa stretne asi o dva a pol týždňa, myslím že to je v pondelok, 24. júla. Chceme ešte využiť tento priestor na diskusiu," ozrejmil premiér. 

"Mal som stretnutie s predsedom Národnej rady, pánom Dankom, sme si veci vysvetlili a sme si ich vysvetlili tak, že každý sme porozumeli svoje stanovisko," uviedol ďalej Fico. "Mne záleží na stabilite tejto vlády a táto vláda je stabilná," zdôraznil. "Všetko je dohodnuté, vybavené, žiadna kríza," povedal Fico.

Dodal, že všetci by sa kríze tešili, ale musel všetkých sklamať. Odloženie rokovania nesúvisí ani s vymenovaním Ľubomíra Jahnátka za šéfa ÚRSO. "Jeho nominácia nie je nikm spochybnená," dodal.

Úmyslom bolo umožniť každému zúčastniť sa na oslavách na hrade Devín 

Premiér Robert Fico dnes potvrdil, že ľudí z celého Slovenska na oslavy sviatku sv. Cyrila a Metoda vozili objednanými autobusmi. Úmyslom vlády bolo umožniť každému občanovi zúčastniť sa na oslavách Sviatku sv. Cyrila a Metoda na bratislavskom hrade Devín, preto bola zabezpečená hromadná doprava vzhľadom na záujem ľudí z regiónov. Prepraviť sa mohol každý, kto nahlásil svoju účasť u kontaktných osôb na okresných úradoch. Uviedol to dnes tlačový odbor ministerstva vnútra (MV) s tým, že počas štátneho sviatku je obmedzená verejná doprava, čo bol jeden z dôvodov na tento krok.

"Štátnoreprezentačné podujatie na hrade Devín pri príležitosti štátneho Sviatku sv. Cyrila a Metoda schválil kabinet uznesením 24. mája 2017 na návrh ministra kultúry. Ide o celonárodný sviatok, k cyrilo-metodskému duchovnému dedičstvu sa hlásime aj v Ústave SR. MV organizuje napríklad aj oslavy 8. mája," informoval tlačový odbor.

Informáciu o celkových nákladoch rezort vnútra zatiaľ nemá. "Zverejníme ich ihneď po doručení a spracovaní faktúr," dodalo ministerstvo. Poslanci Národnej rady SR za OĽaNO-NOVA Eduard Heger a Ján Marosz dnes uviedli, že tieto oslavy boli v skutočnosti straníckou akciou vládneho Smeru-SD. 

Viac o téme: Robert FicoAndrej DankoRokovanie vlády
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu