Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Lexa v pokojnej nálade prvýkrát pred kamerami po zrušení amnestií: Fico ma prekvapil

Ivan Lexa
Ivan Lexa (Zdroj: YouTube / Ďateľ)

BRATISLAVA - Téma, ktorá v posledných mesiacoch zaujímala slovenskú verejnosť, nenechala chladným ani jedného z jej najpromimentnejší účastníkov. Bývalý šéf SIS Ivan Lexa konečne prehovoril o tom, čo si myslí nielen o zrušení Mečiarových amnestií.

Lexa sa objavil v diskusii s bývalým šéfom kontrarozviedky slovenskej tajnej služby a exnovinárom Petrom Tóthom pod hlavičkou portálu Ďateľ.sk. „Kvôli nemu zmenili zákon o slovenskej informačnej službe, kvôli mne zmenili ústavu,“ vyjadril sa Lexa. 

Lexa si myslí, že posudzovanie zrušenia Mečiarových amnestií je potrebné prenechať právnikom. „Myslím si, že zrušenie nielen amnestií, ale aj rozsudkov všeobecných súdov je čosi, čo zasahuje pomerne silne do štruktúry trojdeľby štátnej moci. Je to nevídaný akt,“ vyjadril sa.

Ako vníma zrušenie amnestií?

On osobne samotné zrušenie ale pozitívne nevníma. „Je to len otázka času, kedy ten istý parlament pri trošku inej konštrukcii môže zrušiť Benešove dekréty či sedemdesiat rokov staré rozsudky povedzme s niektorými predstaviteľmi povojnového štátu,“ dodal Lexa.

Zároveň tvrdí, že nie je pravda, že by sa rozkmotril so Smerom, pretože s ním nebol prepojený. Myslí si, že amnestie zrušili aj v reakcii na protikorupčné pochody. 

Bude žiadať odtajnenie spisu

„Ja som vnímal Smer ako stranu, ktorá si stojí za svojimi principiálnymi postojmi, ktoré napríklad ústami pána predsedu Smeru deklarovala dvadsať rokov v pravidelných intervaloch. Potom prišiel nejaký zlom, v princípe trval nejaké dva-tri dni. Po troch dňoch sa z nezrušiteľného stalo zrušiteľné,“ vysvetľuje.

Bývalý šéf informačnej služby taktiež uviedol, že bude žiadať odtajnenie spisu v kauze únos. „Rôzni ľudia disponujú prísne tajnou žalobou a nikoho zo štátnych orgánov to netrápi, ako sa tam dostala, kto ju tam dal, prečo ju tam dal," hovorí Lexa a tvrdí, že to, že prísne tajná žalobu, ktorú on ani jeho obžaloba nikdy nevideli, sa ňou musia zaoberať a nevedia, či je autentická.

Viac o téme: SISIvan LexaMečiarove amnestie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu